Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Με τεκμήρια βαρύνονται ημιυπαίθριοι και χώροι που "τακτοποιήθηκαν".



Αφού τελιώσαν οι εκλογές, ήρθε η εποχή των φορολογικών δηλώσεων ή αλλιώς της "λυπητερής". Οι καταληκτικές ημερομηνίες που έχουν οριστεί είναι οι ακόλουθες: έως τις 2 Ιουλίου για χειρόγραφη υποβολή και έως 16 Ιουλίου για ηλεκτρονική υποβολή. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι με "τεκμήρια διαβίωσης" βαρύνονται φέτος και οι ημιυπαίθριοι και οι λοιποί αυθαίρετοι χώροι που τακτοποιήθηκαν με τον Νόμο 3843/2010 (περί αυθαιρέτων).

Τι σημαίνει αυτό; Ότι στον πίνακα 5 της 3ης σελίδας του Ε1, όπου δηλώνονται στοιχεία για να προσδιοριστούν τα "τεκμήρια διαβίωσης" για τις κατοικίες, έχουν προστεθεί οι κωδικοί 206, 208 και 210, στους οποίους όσοι φορολογούμενοι έχουν "τακτοποιήσει" κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους βάσει του Νόμου 3843/2010 καθώς και άλλους αυθαίρετους χώρους, θα πρέπει να αναγραφουν τα τετραγωνικά των εν λόγω επιφανειών.

Σημειώνεται επίσης, ότι στη σελίδα 3 του Ε1, της φορολογικής δήλωσης, στο πάνω τμήμα του πίνακα 5 έχει προστεθεί ο κωδικός 205 όπου δηλώνονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας του φορολογούμενου προκειμένου να υπολογιστεί η "αντικειμενική δαπάνη" ή το "τεκμήριο διαβίωσης". Σε αυτόν τον κωδικό θα αναγράφεται προεραιτικά και ο Αριθμός Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος της κύριας κατοικίας του φορολουμένου για να γίνει κάποια στιμή διασταύρωση με στοιχεία των δήμων κτλ.
www.buildnet.gr