Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Κτηματολόγιο: Στο 1,8% οι ενστάσεις σε 33 περιοχές.



Ποιοτικό άλμα στην κατάρτιση των μελετών κτηματογράφησης, καταδεικνύουν τα στοιχεία της Ανάρτησης που πραγματοποιήθηκε στις 33 περιοχές, σύμφωνα με την Κτηματολόγιο Α.Ε.. Οι αιτήσεις διόρθωσης/ενστάσεις που υποβλήθηκαν από τους πολίτες είναι περίπου 49.000, που αντιστοιχούν στο 3,6% του συνόλου των δικαιωμάτων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στα παλαιά προγράμματα ξεπερνούσε το 20%.

Συγκεκριμένα, στο σύνολο των 1,4 εκατ. δικαιωμάτων που καταγράφηκαν στις 33 περιοχές:

- υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 49.000 Αιτήσεις διόρθωσης/ ενστάσεις
- από αυτές το 1,8% αφορούν ενστάσεις και το υπόλοιπο είναι Αιτήσεις διόρθωσης.

Από το 1,8% των ενστάσεων, το 1% αφορούν σε χωρικές μεταβολές, δηλαδή αμφισβητήσεις ως προς το σχήμα, τη θέση ή το εμβαδόν των ακινήτων, ενώ το υπόλοιπο 0,8% αφορά σε διορθώσεις της νομικής πληροφορίας των ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθούν δύο ακόμα ενδιαφέρονται στοιχεία:

α) λιγότερο από 1% των γεωτεμαχίων φέρουν το χαρακτηρισμό "αγνώστου ιδιοκτήτη" (το αντίστοιχο ποσοστό στα παλαιά προγράμματα ήταν 4%)
β) περίπου 45.000 δικαιούχοι δικαιωμάτων (7,2%) παρότι δεν είχαν δηλώσει το δικαίωμά τους, εντοπίστηκαν με ασφάλεια από τους υποβληθέντες τίτλους κτήσης (συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις κ.α.) και καταγράφηκαν στην κτηματολογική βάση της Ανάρτησης.

Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της Ανάρτησης σε συνδυασμό με το χαμηλό αριθμό των αιτούμενων διορθώσεων και τον μικρό αριθμό ιδιοκτησιών "αγνώστου ιδιοκτήτη" καταδεικνύει, σύμφωνα με την Κτηματολόγιο Α.Ε., την αναβάθμιση του επιπέδου κτηματογράφησης σε σχέση με τα παλαιά προγράμματα και πιστοποιεί την υψηλή ποιότητα του έργου που επιτελείται από τα στελέχη της εταιρείας, αλλά και τους μελετητές της κτηματογράφησης.

Σημειώνεται, ότι οι περιοχές για τις οποίες ξεκινά η εξέταση των ενστάσεων αναμένεται να έχουν ενταχθεί σε καθεστώς λειτουργίας σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Αιτήσεις διόρθωσης/Ενστάσεις που υποβλήθηκαν κατά περιοχή

- Η Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων πραγματοποιήθηκε σταδιακά κατά περιοχή και ολοκληρώθηκε για το σύνολο των 33 περιοχών και για τους κατοίκους εξωτερικού (που έχουν διευρυμένη προθεσμία) στις 31 Μαΐου 2012.

- Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όλα τα αιτήματα διορθώσεων υποβλήθηκαν σε κοινό έντυπο "Αίτηση διόρθωσης/ Ένσταση" και εν συνεχεία διαχωρίστηκαν οι ενστάσεις ώστε βάσει του νόμου να εξεταστούν από Επιτροπή Ενστάσεων. Σημειώνεται ότι ως Ένσταση χαρακτηρίζεται το αίτημα με το οποίο ζητείται ολικώς ή μερικώς η αντικατάσταση (εκτοπισμός) από τους Κτηματολογικούς Πίνακες άλλου δικαιούχου και για το λόγο αυτό εκδικάζονται από τριμελή Επιτροπή Ενστάσεων με Πρόεδρο δικαστή και μέλη δικηγόρο και τοπογράφο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θίγονται από κάποια ένσταση έχουν δικαίωμα να παρίστανται στην εξέταση της ένστασης προκειμένου να προβάλουν τυχόν αντιρρήσεις.

Οι υπόλοιπες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται Αιτήσεις Διόρθωσης και εξετάζονται από το Γραφείο Κτηματογράφησης με βάση τα υποβληθέντα στοιχεία και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν την εξέλιξή τους από το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.

- Ενδεικτικά, μερικές από τις τεχνολογίες πληροφορικής που έχουν ενσωματωθεί στην κτηματογράφηση είναι:
- Real time συλλογή στοιχείων από πολλαπλά σημεία ανά τη χώρα σε κεντρικό πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας μέσω αναδόχων αλλά και πολιτών
- Διαδικτυακές εφαρμογές συλλογής στοιχείων με ενσωματωμένους εκτενείς αυτοματοποιημένους ελέγχους
- Ειδικές εφαρμογές για νομικούς και τεχνικούς ελέγχους από το προσωπικό της εταιρείας
- Συνεχής παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης του έργου και σημαντικών δεικτών του από τα δεδομένα του κεντρικού πληροφοριακού συστήματος

Ειδικότερα, οι έλεγχοι που διενεργεί πλέον η εταιρία είναι:
- 92 αυτοματοποιημένοι έλεγχοι ενσωμάτωσης των δεδομένων ("φόρτωση") στην Κεντρική Βάση.
- 170 αυτοματοποιημένοι έλεγχοι επεξεργασίας των καταχωρισμένων στοιχείων των εγγραπτέων δικαιωμάτων επί των ακινήτων (Νομικός έλεγχος)
- 207 αυτοματοποιημένοι έλεγχοι συμμόρφωσης των εγγραφών με τις τεχνικές απαιτήσεις των προδιαγραφών (Τεχνικός έλεγχος)
- Δειγματοληπτικός έλεγχος βάσει της διαδικασίας ISO 2859-2:1985 προκειμένου να διαπιστωθεί η αποδοχή ή απόρριψη των παραδοτέων. www.buildnet.gr