Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Απόφαση να καταργηθεί το χαράτσι στα ακίνητα.


H κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, γνωστού και ως χαράτσι στα ακίνητα, και η αντικατάστασή του με το ενιαίο φόρο ακινήτων, είναι μια από τις βασικές προγραματικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβερνητικής «τρόικας» είναι η κατάργηση του επαχθούς φόρου που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων αλλά και που γέμισε τα ταμεία με πάνω από €2 δισ. Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος τρόπος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Στα μέτρα επίσης που αποφασίστηκαν είναι και η επαναφορά στα €8.000 από €5.000 του αφορολόγητου. Αποφασίστηκε επίσης να υλοποιηθούν μέτρα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καθώς και να μην περικοπεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, φαίνεται ότι θα προχωρήσουν κανονικά αν και υπάρχουν αντιρρήσεις σχετικά με τις εταιρείες δημοσίου συμφέροντος. Ενδιαφέρον έχει επίσης τι θα γίνει με τα ακίνητα υψηλού ενδιαφέροντος και σημασίας, όπως με το Ελληνικό για το οποίο ήδη είναι στη β΄φάση ο διαγωνισμός. www.ered.gr