Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Εξοχικές κατοικίες για τους έχοντες στη μιση τιμή.



Εξοχική κατοικία κυριολεκτικά στη μισή τιμή από τα επίπεδα όπου είχαν διαμορφωθεί το 2008 στα νησιά και στις παραθεριστικές περιοχές όλης της χώρας μπορούν πλέον να αποκτήσουν όσοι διαθέτουν ρευστό.Επιπλέον, ευκαιρίες δημιουργούνται στην αγορά, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες, προκειμένου να καλύψουν άλλες ανάγκες και υποχρεώσεις σκέφτονται ακόμη και την πώληση της δεύτερης κατοικίας τους. Η υπερπροσφορά ακινήτων έχει φέρει στην επιφάνεια σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για αγορά εξοχτκής κατοικίας σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή, σε κάποιο νησί ή στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με στελέχη εταιριών της αγοράς ακινήτων, μετά από τέσσερα χρόνια ύφεσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου πλέον μπορεί κάποιος να βρει ακίνητο σε τουριστική περιοχή σε τιμή που πριν από μερικά χρόνια δεν θα διανοούνταν.

Τώρα πλέον οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσοι διαθέτουν μετρητά ή μπορούν να δανειοδοτηθούν από κάποια τράπεζα να μπορούν να προχωρήσουν σε αγορά εξοχικής κατοικίας σε αρκετά δελεαστική τιμή. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι τιμές από το 2008, που θεωρείται έτος σταθμός για την κτηματαγορά σε ό,τι αφορά τιμές για τις εξοχικές κατοικίες, έχουν σημειώσει σημαντική κάμψη που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει και το 50%. Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι σε ακραίες περιπτώσεις η πτώση πλησιάζει και το 70%, ιδιαίτερα αν αφορά πολυτελή ακίνητα μεγάλου εμβαδού.

Η ζήτηση αναμένεται να διαμορφωθεί τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους αγοραστές, αν και οι τελευταίοι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει στρατηγική, καθώς το κράτος δεν έχει περάσει νόμους, προκειμένου να τους βοηθήσει είτε φορολογικά είτε θεσμικά. Ειδικότερα σε ότι αφορά το ενδιαφέρον των ξένων, η Ελλάδα κάθε χρόνο προσελκύει περίπου 4.000 αγοραστές. Ο αριθμός αυτός όμως δεν φαίνεται να αυξάνεται και αυτό διότι ο νότος της Ευρώπης προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες και σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η Ισπανία και η Πορτογαλία όπου οι τιμές των παραθεριστικών ακινήτων έχουν σημειώσει ραγδαία πτώση και έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Πάντως από τη Χαλκιδική ώς την Κρήτη και από το Ιόνιο ώς τις Κυκλάδες και το Ανατολικό Αιγαίο τα μηνύματα που στέλνουν οι παράγοντες της κτηματαγοράς είναι ότι η προσφορά υπερκαλύπτει τη ζήτηση και ότι πλέον οι ευκαιρίες για φθηνές αγορές είναι πολλές και ποιοτικές. Συμφωνά με έρευνα της εταιρίας Real Estate Proprius, τα Επτάνησα αποτελούν σημαντικό τουριστικό προορισμό με πτώση στις τιμές πώλησης ακινήτων. Υπάρχει προσφορά βιλών και έτοιμων κατοικιών (μεγέθους 60-180 τ.μ.), ενώ οι τιμές πώλησης διαμορφώνονται για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα από 1,5 ευρώ ως 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για κατοικίες (μεζονέτες, βίλες κτλ.) από 1.400 ευρώ ώς 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στη Λευκάδα οι τιμές κατοικιών το 2011 διαμορφώθηκαν για τα πολυτελή ακίνητα από 2.000 ευρώ ώς 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ υπάρχει πληθώρα παλαιών ακινήτων προς πώληση με ημές κάτω από 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στα διαμερίσματα παρατηρείται μείωση 3% στα νεόδμητα και 15% στα παλαιά, με το εύρος των τιμών να διαμορφώνεται από 1.400 ευρώ ως 2.900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η Κέρκυρα προσελκύει σημαντικό αριθμό ξένων αγοραστών με πλήθος παραδοσιακών οικισμών. Ιδιαίτερα το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού προσελκύει και τη μεγαλύτερη ζήτηση. Ωστόσο παρατηρείται στασιμότητα στην τοπική κτηματαγορά.

Οσον αφορά τις τιμές κατοικιών υπάρχουν προσφορές για πολυτελείς επαύλεις και βίλες με μεγάλο κήπο σε ενδεικτικές τιμές από 3.500/τ.μ. ως 9.000 ευρώ /τ.μ. Επίσης, στα διαμερίσματα καταγράφεται μικρή πτώση, αλλά οι ζητούμενες παραμένουν στα επίπεδα του 2010, κυμαινόμενες από 900 ευρώ /τ.μ. ως 3.000 ευρώ/τ.μ.

Τέλος, στη Ζάκυνθο υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από Ρώσους και πολίτες της ανατολικής, αλλά και της βόρειας Ευρώπης. Οι τιμές πώλησης για μονοκατοικίες υψηλών προδιαγραφών κυμαίνονται από 2.000 ευρώ ως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τα οικόπεδα η ζήτηση είναι περιορισμένη και το εύρος των τιμών μεγάλο.www.buildnet.gr