Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

"Χαράτσι" ΕΤΑΚ για όλες τις μονοκατοικίες: απαλλάσσεται το κτίσμα, φορολογείται το οικόπεδο.



Αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη βρίσκονται αυτό τον καιρό χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες ακινήτων που παραλαμβάνουν από το υπουργείο Οικονομικών εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΤΑΚ του 2009. Πρόκειται κυρίως για φορολογουμένους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα οι οποίοι το μόνο ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους είναι μια απλή μονοκατοικία στην οποία διαμένουν.Οι φορολογούμενοι αυτοί απαλλάσσονται από το ΕΤΑΚ για τις μονοκατοικίες που κατέχουν, καθώς σε κάθε περίπτωση η φορολογητέα-αντικειμενική αξία της κάθε κατοικίας είναι σημαντικά χαμηλότερη των 100.000 ευρώ που είναι το βασικό αφορολόγητο όριο για το 2009. Καλούνται όμως να πληρώσουν φόρο της τάξης των 30, των 50, των 60, των 70 ή ακόμη και των 100 ευρώ για τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες τους.

Θύματα αυτής της "λογικής" του υπουργείου Οικονομικών είναι κυρίως ηλικιωμένοι που εισπράττουν την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ των 330 ευρώ το μήνα, αλλά και πολλοί άλλοι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, οι οποίοι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχουν στην κατοχή τους είναι ένα μικρό σπίτι-μονοκατοικία. Λόγω όμως του ΕΤΑΚ, καλούνται να πληρώσουν ένα ποσό το οποίο μπορεί να ισοδυναμεί με 1 /6 ή ακόμη και με το 1 /3 του μηνιαίου εισοδήματος τους! Κι αυτό επειδή η "λογική" στην οποία βασίστηκε η νομοθεσία για το ΕΤΑΚ ήταν η επιβάρυνση των περισσοτέρων μικροϊδιοκτητών (ακόμη και των πιο φτωχών), μέσω της επιβολής φόρου από το πρώτο ευρώ στην αξία των οικοπέδων στα οποία έχουν ανεγερθεί τα απαλλασσόμενα κτίσματα!

Πέραν των χαμηλοσυνταξιούχων, στους θιγόμενους περιλαμβάνονται και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι-οικογενειάρχες, οι οποίοι επίσης κατέχουν μονοκατοικίες είτε σε μεγάλες πόλεις είτε σε κωμοπόλεις και χωριά Υποχρεωμένοι μάλιστα να πληρώσουν το ΕΤΑΚ είναι ακόμη και όσοι έχουν δηλώσει μόνο την ψιλή κυριότητα των μονοκατοικιών και των οικοπέδων.

To φαινόμενο αυτής της άδικης φορολόγησης ήλθε εκ νέου στο φως της δημοσιότητας με την αποστολή 240.000 εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ έτους 2009, η οποία πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα. www.buildnet.gr