Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Υφεση και ανεργία πλήττουν διεθνώς την αγορά κατοικίας.



Τα οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη επηρέασαν αρνητικά την παγκόσμια αγορά κατοικίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, αναφέρει η Knight Frank, η οποία επιμελείται τον σχετικό δείκτη τιμών κατοικίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο δείκτης σημείωσε οριακή αύξηση κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Εκτός από τις ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης, αρνητική επίδραση είχαν και οι προσπάθειες των κυβερνήσεων στις χώρες της Ασίας να επιβραδύνουν την αύξηση των τιμών των κατοικιών και να αποθαρρύνουν επενδύσεις από κερδοσκόπους. Ετσι, για πρώτη φορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2009, οι τιμές των κατοικιών παγκοσμίως δεν ξεπέρασαν σε άνοδο το 1%.

Οπως ανέφερε η Knight Frank, η κίνηση του ΔΝΤ να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον φετινό προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ, σε 3,3% από 4% και της Ευρωζώνης σε 0,5% από 1,1%, αλλά και η αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας να τεθεί σε τροχιά ταχείας ανάκαμψης, σε συνδυασμό και με την πολιτική «παράλυση» στην Ελλάδα, έχουν επηρεάσει τις επενδυτικές κινήσεις στην αγορά ακινήτων. Ταυτόχρονα, η αύξηση της ανεργίας, απόρροια των περικοπών των δημοσίων δαπανών, η μείωση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος έχουν περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση στην αγορά κατοικίας.

Εστω κι έτσι, οι τιμές στην Εσθονία κατέγραψαν άνοδο κατά 13,9% το πρώτο τρίμηνο, κατατάσσοντας τη χώρα της Βαλτικής στην κορυφή, ενώ στον αντίποδα, η Ιρλανδία κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες, με πτώση κατά 16,3%. Από κοντά και η Ελλάδα, με την ΤτΕ να κάνει λόγο για μείωση τιμών κατά 9,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οσον αφορά την πορεία των τιμών στην Ασία, σήμερα η άνοδος περιορίζεται σε μόλις 2%, τη στιγμή που κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 η αύξηση είχε ανέλθει στο εντυπωσιακό 16% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με την Knight Frank, οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία της παγκόσμιας αγοράς κατοικίας, αφού, αν παραμείνουν τα προβλήματα στην Ελλάδα και την Ισπανία, δύσκολα θα υπάρξει ανάκαμψη πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2013. www.kathimerini.gr