Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Θεαματική "βουτιά" στις τιμές των ακινήτων.



"Τη βουτιά" στις τιμές των ακινήτων και στα ενοίκια καταγράφει έρευνα για την κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το επόμενο διάστημα αναμένεται "πάγωμα" των αγοραπωλησιών ακινήτων για επενδυτικούς σκοπούς, ενώ έπειτα από δύο χρόνια αναμένεται να επέλθει εξομάλυνση.Αυτά προκύπτουν από την ανάλυση του διευθύνοντος συμβούλου του οίκου real estate "Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων", Πάνου Δανού.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, από την ανάλυση προκύπτει ότι είναι αισθητά μειωμένες οι εμπορικές αξίες των κατοικιών στην Παραλία της Θεσσαλονίκης σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια, αφού κυμαίνονται μεταξύ 4.000 - 6.500 ευρω το τετραγωνικό μέτρο. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες προνομιακές περιοχές της πόλης, τα ακριβότερα σπίτια εντοπίζονται στην Καλαμαριά και στο Πανόραμα, όπου κυμαίνονται μεταξύ 1.500 - 2.500 ευρώ/τ.μ. Στα 2.000 ευρώ/τ.μ. πωλούνται οι ακριβότερεε κατοικίε5 στην οδό Εγνατία και στην Πυλαία, ενώ στα 1.800 ευρώ/τ.μ. βρίσκονται οι υψηλότερες εμπορικές αξίες των κατοικιών στη Θέρμη και στα 1.600 ευρώ/τ.μ. στο Ωραιόκαστρο και στον Εύοσμο.

Τα καταστήματα

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα, οι υψηλότερες μισθωτικές αξίες -και μάλιστα με μεγάλη διαφορά- εντοπίζονται στην οδό Τσιμισκή, όπου κυμαίνονται μεταξύ 80 - 120 ευρώ/ τ.μ. και ακολουθούν της Μητροπόλεως (45 - 50 ευρώ/τ.μ.). Οι μισθωτικές αξίες των καταστημάτων σε οδό Εγνατία και Αδριανουπόλεως κυμαίνονται μεταξύ 30 - 40 ευρώ/τ.μ. Τέλος, στην περιοχή της Δυτικής Εισόδου τα ενοίκια καταστημάτων κυμαίνονται από 20 - 35 ευρώ/τ.μ. Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ανάλυση, οι μισθωτικές αξίες των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη μειώνονται, οι αποδόσεις και οι αδιάθετοι χώροι αυξάνονται, ενώ η απορρόφηση των χώρων παραμένει σε σταθερά επίπεδα.

Σχεδόν αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και αναφορικά με την αγορά γραφειακών χώρων σε προνομιακούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, αφού μειώνονται μισθωτικές αξίες και απορρόφηση χώρων και αυξάνονται αποδόσεις και ο αριθμός των αδιάθετων χώρων. Οι ακριβότερες τιμές πώλησης γραφείων εντοπίζονται στην Τσιμισκή (1.200 - 2.200 ευρώ/ τ.μ.) και ακολουθεί η περιοχή της Δυτικής Εισόδου (1.100 - 2.000 ευρώ/τ.μ.). Στην Τσιμισκή οι μισθωτικές αξίες γραφειακών χώρων κυμαίνονται μεταξύ 5 - 9 ευρώ/τ.μ., ενώ στην οδό Αδριανουπόλεως, στην Πυλαία, και στη Θέρμη από 5 - 7 ευρώ/τ.μ. Τέλος, στην οδό Μητροπόλεως και στη Δυτική Είσοδο τα ενοίκια των γραφείων βρίσκονται μεταξύ 5 - 6 ευρώ/τ.μ. Τέλος, όπως αναφέρεται στην ανάλυση του κ. Δανού, αυξάνεται ο αριθμός των κενών εμπορευματικών σταθμών και βιομηχανικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης, ενώ ζήτηση και μισθωτικές αξίες παραμένουν σταθερές.

Ερευνα της ίδιας εταιρίας πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια (Ιούνιος 2008) έδειχνε ότι στην οδό Τσιμισκή τότε τα ενοίκια των καταστημάτων κυμαίνονταν μεταξύ 70 - 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στην οδό Εγνατία το ύψοβ των μισθωμάτων κυμαίνονταν από 40 - 70 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Μητροπόλεως τα καταστήματα νοικιάζονταν μεταξύ 50 - 80 ευρώ/τ.μ.

Πριν από τρία χρόνια

Η πτώση στις τιμές πώλησης των κατοικιών φαίνεται ξεκάθαρα από παλαιότερη έρευνα της ίδιας εταιρίας (Σεπτέμβριος 2009). Ειδικότερα στα 14.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο έφτανε τότε η τιμή πώλησης νεόδμητου διαμερίσματος στη λεωφόρο Νίκης, ενώ καμία καινούργια κατοικία στο συγκεκριμένο δρόμο δεν κόστιζε λιγότερα από 7.000 ευρώ/τ.μ. Εξάλλου, σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκονταν πριν από περίπου τρία χρόνια οι τιμές των ακριβότερων νεόδμητων σπιτιών στην Καλαμαριά (5.700 ευρώ/τ.μ.), στο Πανόραμα (5.000 ευρώ/ τ.μ.), στην Πυλαία (4.500 ευρώ/τ.μ.), στην περιοχή της Νέας Kρήνης (4.400 ευρώ/τ.μ.) και στον Εύοσμο (1.900 ευρώ/τ.μ.). www.buildnet.gr