Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ελλειψη οικοπέδων, αλλά και ρευστότητας στη Βρετανία.


Tα προβλήματα γύρω από την προσφορά επαρκούς αριθμού κατοικιών για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς της Μεγ. Βρετανίας και ιδίως του Λονδίνου παραμένουν, γεννώντας ιδιαίτερη ανησυχία στις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων. Σε σχετική έρευνα της Jones Lang LaSalle, οι επικεφαλής των τελευταίων εκτιμούν ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την ένταξη στον οικοδομικό ιστό περισσότερων οικοπέδων θα είναι ανεπαρκείς και δύσκολα θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της κατασκευής νέων κατοικιών.
Επιπλέον, προβληματίζονται από τη μέχρι σήμερα αποτυχία του προγράμματος εγγυήσεων του δημοσίου, το οποίο αποσκοπούσε στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά στεγαστικών δανείων, σε ανθρώπους που δεν διαθέτουν το απαιτούμενο ποσό της προκαταβολής για την αγορά πρώτης κατοικίας. Οπως αναφέρει ο κ. Τζον Νιλ, επικεφαλής του τομέα ερευνών για την αγορά κατοικίας της Jones Lang LaSalle, το σαφές συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι βρετανικές εταιρείες ανάπτυξης κατοικιών πλήττονται από την επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης. Η απαιτούμενη ρευστότητα καθίσταται όλο και πιο δυσεύρετη, ιδίως για τις μικρότερες εταιρείες.
Ηδη μάλιστα η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, απόρροια της έλλειψης χρηματοδότησης και επαρκούς αριθμού οικοπέδων, έχει συμβάλει στη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης και της ύφεσης που καταγράφει σήμερα η βρετανική οικονομία. www.kathimerini.gr