Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Λάθος υπολογισμός για αυθαίρετο.



Σε λάθος υπολογισμό που έγινε στο προσχέδιο έκθεσης αυτοψίας για αυθαίρετη κατασκευή σε ταράτσα οικοδομής στον Εύοσμο αποδίδει ο διευθυντής της οικείας πολεοδομίας την αλλαγή ημερομηνίας στο έτος ανέγερσης, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι μειώθηκε το πρόστιμο.Η υπόθεση, που προκάλεσε ερωτήματα, παρουσιάστηκε σε δημοσίευμα της "Μακεδονία" (2-3-2012) και προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πολεοδομία δυτικής Θεσσαλονίκης διενήργησε δύο αυτοψίες, σε διάστημα μόλις δύο μηνών, το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο του 2010. Στην πρώτη έκθεση γινόταν δεκτό έγγραφο του τοπικού αστυνομικού τμήματος, με το οποίο φερόταν η αυθαίρετη κατασκευή να έγινε το 2010 και το πρόστιμο ορίστηκε στις 64.260 ευρώ. Στη δεύτερη αυτοψία αναφέρεται ως έτος ανέγερσης το 2000 και το πρόστιμο ορίστηκε στα 1.398 ευρώ.
Ανεπίσημα έγγραφα.
Ο διευθυντής της πολεοδομίας Νίκος Πεβερέτος ο οποίος κλήθηκε σήμερα να καταθέσει σε πταισματοδίκη, σε απάντησή του στη "M" καταθέτει έγγραφο του Α.Τ. Ευόσμου, σύμφωνα με το οποίο "οι οικοδομικές εργασίες έγιναν σε άγνωστο χρόνο". Ο ίδιος αναφέρει ότι η πρώτη έκθεση ήταν απλώς ένα προσχέδιο αυτοψίας, ένας πρόχειρος υπολογισμός της υπηρεσίας, το οποίο δεν κοινοποιήθηκε πουθενά. Δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση ή αίτηση θεραπείας, όπως προβλέπεται από το νόμο. Όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα της καταγγελίας, το Νοέμβριο του 2010, διαπιστώθηκε βάσει εγγράφων ότι το οικοδόμημα ανεγέρθη το 2000, έγινε η τελική έκθεση αυτοψίας, η οποία τοιχοκολλήθηκε και διαβιβάστηκε στο δήμο Ευόσμου και στο Α.Τ. Ευόσμου, όπως ορίζει ο νόμος.
"Είναι άξιον απορίας πώς ανεπίσημα έγγραφα της πολεοδομίας βρέθηκαν εις χείρας του καταγγέλλοντος και με βάση αυτά η εφημερίδα παραπλανήθηκε στο να δημοσιεύσει μη έγκυρες πληροφορίες", αναφέρει ο διευθυντής. Ο παραβάτης υπέβαλε δήλωση υπαγωγής στις ρυθμίσεις του νόμου για τα αυθαίρετα, βάσει του οποίου ο αυθαίρετων και όλες σι υποθέσεις παραβάσεων τίθενται στο αρχείο. Είναι εύλογο να προκαλούνται ερωτηματικά όταν φαίνεται να γίνεται μείωση προστίμου από την πολεοδομία, όπως είναι εύλογο να γίνονται και λάθη από τις υπηρεσίες. www.buildnet.gr