Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Δούρειος ίππος για την κτηματαγορά.



Aγορά πολυτελούς βίλας 500 τμ., αξίας €1,5 εκατ. ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν λίγες ημέρες σε παραθαλάσσια περιοχή του Ηρακλείου, ενώ στα σκαριά βρίσκεται η συμφωνία εταιρείας ρωσικών συμφερόντων για την αγορά 2 μεγάλων και γνωστών ξενοδοχείων 5* που βρίσκονται δίπλα στο κύμα.

Πληροφορίες της κτηματοαγοράς αναφέρουν ότι η εταιρεία δραστηριοποείται στο Ηράκλειο και διαθέτει προς πώληση παραθεριστικές κατοικίες. Η βίλα, μεταξύ άλλων διαθέτει οικόπεδο 1.960 τ.μ., πισίνα με υδρομασάζ, γυμναστήριο, σάουνα, χαμάμ. Είναι σε 3 επίπεδα και έχει 6 υπνοδωμάτια, 2 σαλόνια και 6 μπάνια.

Αγοραστής ρωσικη εταιρεία με σκοπό να την διαθέτει για διακοπές επιτελικών στελεχών.

Δύο πεντάστερα ξενοδοχεία
Εν τω μεταξύ, πολύ κοντά σε συμφωνία τονίζουν παράγοντες της αγοράς, βρίσκονται γνωστοί ξενοδόχοι που λειτουργούν 2 μεγάλα παραθαλάσσια ξενοδοχεία 5 αστέρων με Ρώσους που διαπραγματεύονται την αγορά τους το τελευταίο δίμηνο. Η αγοραπωλησία που -υπό άλλες συνθήκες- όπως όλα δείχνουν θα είχε κλείσει, καθυστερεί λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης.

Πρόταση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά εξοχικής κατοικίας, έχουν ρίξει στο τραπέζι οι φορείς της Κτηματαγοράς και επεξεργάζονται υπηρεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το σχέδιο προβλέπει την άμεση χορήγηση βίζας σε ξένους επενδυτές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι θα αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα συγκεκριμένης αξίας και πάνω. Το σχέδιο έρχεται να συζητηθεί σε μια χρονική περίοδο που όλοι συμφωνούν πως η ανάκαμψη της καταρρέουσας κτηματαγοράς και της οικονομίας γενικότερα, θα έλθει από τη μαζική αγορά ακινήτων από ξένους.

Αλλωστε, η πτώση των τιμών για ακίνητα στα νησιά και σε άλλες τουριστικές περιοχές είναι μεγάλη και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 40%. Η προσφορά είναι τεράστια σε πολυτελείς βίλες άνω του €1 εκατ., σε μοναδικά οικόπεδα και σε ξενοδοχεία, ακόμη και πέντε αστέρων που πωλούνται σε τιμή- ευκαιρίες.

Bonus visa
Η χορήγηση βίζας για αγορά ακινήτων είναι ένα μοντέλο που χρησιμοποιούν κι άλλες χώρες σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επενδύσεις σε ακίνητα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι μεσίτες, οι κατασκευαστές και οι συμβολαιογράφοι, στη Βρετανία όποιος ξένος επενδυτής δώσει πάνω από 1 εκατ. λίρες για αγορά ακινήτου, παίρνει αυτόματα βίζα και γλιτώνει τη γραφειοκρατία και τη μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες.

Ανάλογο «δωράκι» σε επενδυτές εκτός Ε.Ε. κάνουν και οι Ισπανοί για αγορά ακινήτου αξίας άνω των €300 χιλ., γεγονός που οδήγησε στην επενδυτική έκρηξη των προηγούμενων ετών. Επίσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες για αγορά ακινήτου αξίας άνω των $500 χιλ. η πράσινη κάρτα είναι δωρεάν και αυτόματα.

Το ελκυστικό αυτό προνόμιο μπορεί να «ξεκλειδώσει» την αγορά εξοχικής κατοικίας που έχει πάθει καθίζηση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Μπορεί να αποτελέσει το «διαβατήριο» για σημαντικές επενδύσεις, κυρίως από Ρώσους αλλά και από Αραβες και Ισραηλινούς, που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για παραθεριστική κατοικία στη χώρα μας.

Ειδικά τα ρούβλια εκ Ρωσίας αποτελούν μόνιμο στόχο της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται έκρηξη του τουριστικού κύματος και ήδη οι προβλέψεις για το 2012 κάνουν λόγο για 1 εκατ. αφίξεις από τη Ρωσία. Πέρυσι είχαν έλθει περί τις 730 χιλ. , το 2010, 360.000 και το 2009 μόλις 180.000 Ρώσοι.

«Εκρηξη» αφίξεων
Η απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης της βίζας για τους Ρώσους πολίτες, αλλά και η προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, έχει φέρει αυτή την έκρηξη στις αφίξεις που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013, με τις αφίξεις να προβλέπονται ότι θα ξπεράσουν το 1,6 εκατ.

Οι Ρώσοι δηλώνουν λάτρεις της Ελλάδας, είναι μαγεμένοι μετις Κυκλάδες, τη Ρόδο και την Κρήτη και ήδη εκατοντάδες από αυτούς έχουν προχωρήσει σε αγορές ακινήτων. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η ρωσική ξενοδοχειακή αλυσίδα «Cronwell Hotels & Resorts», εξαγόρασε το συγκρότημα «Φιλίππειον» (πρώην Σερμύλη) στα Ψακούδια Χαλκιδικής.

ΕΡΕΥΝΑ
Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, το 7% με 10% των Ρώσων που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι εν δυνάμει επενδυτές ακινήτων, δηλαδή 70.000 με 100.000 Ρώσοι που θα έρθουν στην Ελλάδα ενδιαφέρονται για ακίνητα. Συνήθως οι Ρώσοι αγοράζουν ακίνητα από €150 χιλ. μέχρι μερικά εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό που ζητούσαν επί χρόνια ήταν η άρση της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά την απόκτηση ακινήτων και η ευκολότερη χορήγηση βίζας.

Ανάλογα είναι τα αιτήματα και από επενδυτές εκτός Ε.Ε., όπως το Ισραήλ και οι Αραβικές Χώρες. Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο για χορήγηση βίζας σε όσους αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη το «πράσινο φως», οι πιέσεις των φορέων της αγοράς είναι έντονες. Προς το παρόν, επίσης, δεν έχουν κατατεθεί προτάσεις για το ύψος της επένδυσης με την οποία θα δίνεται το ελκυστικό αυτό προνόμιο.
www.ered.gr