Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Αυθαίρετα: "μετά το νόμο ξεφύτρωσαν νέα, με τη βεβαιότητα της τακτοποίησης, λόγω ατιμωρησίας".



Είναι απαραίτητη η κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσος Κονακλίδης, στο "Τεχνογράφημα".Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά "Αυτό που έγινε με τα αυθαίρετα στην Ελλάδα πιθανότατα δεν θα μπορούσε να γίνει σε άλλη χώρα -της Ευρώπης τουλάχιστον. Και δεν μιλάω για τα αυθαίρετα που χτίστηκαν στις δεκαετίες που πέρασαν -γιατί αυθαίρετη δόμηση υπάρχει και σε άλλες χώρες- αλλά για εκείνα που ξεφύτρωσαν μετά το νόμο για τη ρύθμιση. Με απλά λόγια, το συναίσθημα ατιμωρησίας που έχει επικρατήσει στη χώρα είναι τόσο ισχυρό, που επέτρεψε σε τόσους Έλληνες να χτίσουν ένα αυθαίρετο εκ των υστέρων, με τη βεβαιότητα ότι θα το τακτοποιήσουν".

Κατά τον ίδιο, η κατεδάφιση αυτών των κτισμάτων είναι όχι απλά σωστή, αλλά και απολύτως απαραίτητη, ώστε να περάσει επιτέλους το μήνυμα ότι οι νόμοι στην Ελλάδα υπάρχουν για να εφαρμόζονται και όχι για να εξυπηρετούν ατομικά συμφέροντα.

Ο κ. Κονακλίδης επισήμανε ακόμη το πρόβλημα που δημιουργεί, σε ό,τι αφορά τις κατεδαφίσεις, η υποστελέχωση της ΕΥΕΚΑ (Ειδική Υπηρεσία Κατεδάφισης Αυθαιρέτων), αλλά και η δυσκολία εξεύρεσης συνεργείων για τις κατεδαφίσεις, σε περιοχές όπου οι τοπικοί εργολάβοι δεν συνεργάζονται. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης των κατάλληλων χώρων για την απόθεση των οικοδομικών αποβλήτων που θα προκύψουν.

Σημειώνεται, ότι ο αριθμός των δηλώσεων αυθαιρέτων που έχουν εισαχθεί στο σύστημα έχει ξεπεράσει τις 327.000 ενώ η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση, αν δεν δοθεί και νέα παράταση, λήγει, στις 30 Ιουνίου. www.buildnet.gr