Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

«Αργυρό μετάλλιο» στη πτώση των ενοικίων παίρνει η Αθήνα.





Πτώση της τάξεως του 11,8% σημείωσαν οι τιμές των ενοικίων καταστημάτων στους εμπορικότερους δρόμους της Αττικής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα της Colliers, βάσει της οποίας η Αθήνα να καταγράφει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, μετά τη Σόφια, όπου οι τιμές ενοικίων το ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 20%. O μέσος όρος των ενοικίων σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε σε €150 /τμ, ενώ το αντίστοιχο ενοίκιο για καταστήματα σε μεγάλα εμπορικά κέντρα ήταν της τάξεως των €45/τμ.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Colliers επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των ενοικίων των καταστημάτων στους εμπορικότερους δρόμους παρέμεινε σταθερή. Ωστόσο, ο χάρτης μισθωμάτων στο λιανεμπόριο της Colliers, δείχνει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων όπου κάποιες χώρες προσελκύουν τις μεγάλες αλυσίδες, γι' αυτό και τα ενοίκια αυξάνονται και άλλες, κυρίως στα Βαλκάνια και τη νότια Ευρώπη όπου πλέον τα καταστήματα ενοικιάζονται πολύ φθηνότερα.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται αύξηση των ενοικίων για προνομιακά ακίνητα στις λεγόμενες high streets και συγκεκριμένα στη Βιέννη (14%), το Αμβούργο (12%) και το Λονδίνο (11%), καθώς επίσης και χώρες της Βαλτικής, όπως η Ρίγα (23%) και το Ταλίν (16%). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός του Λονδίνου, το Μάντσεστερ (11%) και το Εδιμβούργο (9%) κατέγραψαν αύξηση μισθωτικών αξιών. Μειώσεις, εκτός από Αθήνα και Σόφια, καταγράφουν τα Τίρανα (-10%), η Ρώμη (-2,2%), η Λισαβόνα (-3,3%), το Όσλο και το Μινσκ (-6,7%), η Γενεύη (-4%) κ.λπ. www.ered.gr