Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Η ευρωπαϊκή κρίση γεννάει ευκαιρίες στα επαγγελματικά ακίνητα.


Ευκαιρίες για επενδύσεις στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, εμπορικά κέντρα, βιομηχανικά ακίνητα) «βλέπει» νέα ανάλυση της CBRE εν μέσω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος, απόρροια της κορύφωσης κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, με πρωταγωνίστρια και πάλι την Ελλάδα. Σύμφωνα με την CBRE, παρά τα αρνητικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην ευρωπαϊκή οικονομία, με αναθεώρηση της οικονομικής ανάπτυξης προς τα κάτω, τόσο οι τιμές, όσο και η επενδυτική δραστηριότητα σε επαγγελματικά ακίνητα έχουν επιδείξει αξιοσημείωτες αντοχές και επιδόσεις, κάτι που πιστοποιείται και από τη συνεχιζόμενη αύξηση της τοποθέτησης κεφαλαίων σε ακίνητα από θεσμικούς επενδυτές.
Οι τελευταίοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση των χαρακτηριστικών ρίσκου/αποδόσεων της αγοράς ακινήτων, το στοιχείο διαφοροποίησης που προσφέρουν τα ακίνητα στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και το γεγονός ότι οι αξίες των ακινήτων είναι υποτιμημένες, σε σχέση με άλλα επενδυτικά προϊόντα, όπως ο χρυσός και οι μετοχές. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλάδου έρευνας και συμβουλών της CBRE για την περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), κ. Μάικλ Χάντοκ, «η αβεβαιότητα κυριαρχεί στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, τη στιγμή που ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της αγοράς ακινήτων είναι ότι προσφέρει θετικές επενδυτικές προοπτικές, όχι μόνο απέναντι στην πιο πιθανή οικονομική προοπτική και πορεία, αλλά και απέναντι σε σειρά εναλλακτικών σεναρίων, είτε η κρίση της Ευρωζώνης διατηρηθεί χωρίς κάποια επίλυση, είτε αν επιτευχθεί η ανάκαμψη».\
Σύμφωνα με την CBRE, τα επιχειρήματα αυτά επιβεβαιώνονται πλήρως αν αναλογιστεί κανείς και συγκρίνει τις επενδυτικές τύχες όσων τοποθέτησαν τα κεφάλαιά τους στις μετοχές των τραπεζών που κατέρρευσαν και όσων τοποθέτησαν στα ακίνητα των ίδιων τραπεζών. Στην περίπτωση της κατάρρευσης της Lehman Brothers, όσοι είχαν επενδύσει στις μετοχές, ή τα εταιρικά ομόλογα της εταιρείας, στην καλύτερη περίπτωση θα λάβουν πίσω το 1/4 των κεφαλαίων τους. Αντιθέτως, όσοι είχαν επενδύσει για παράδειγμα στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Μεγ. Βρετανία, είδαν τον διαχειριστή της Lehman να συνεχίζει να καταβάλλει το μεγαλύτερο μέρος των ενοικίων, με αποτέλεσμα το ακίνητο να πωληθεί στη συνέχεια στην JP Morgan αντί σχεδόν 612 εκατ. ευρώ, αποφέροντας σημαντικά κέρδη στους επενδυτές.
www.kathimerini.gr