Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Πρωταθλήτρια κόσμου σε πτώση τιμών ακινήτων η Ελλάδα.


Οι τιμές ακινήτων καταγράφουν την μικρότερη άνοδο από την αρχή της ύφεσης του 2009 με τον ετήσιο ρυθμό ανόδου να έχει υποχωρήσει κάτω από το 1% σύμφωνα με τον Παγκόσμιo δείκτη τιμών κατοικιών της Knight Frank.
gr
«Η αβεβαιότητα γύρω από την κρίση χρέους στην Ευρώπη και η πολιτική παράλυση στην Ελλάδα διαμορφώνει αρνητικό κλίμα στο εμπόριο και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο,» αναφέρει η έκθεση Η ανεργία στην Ευρώπη αυξάνεται λόγω των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, με αποτέλεσμα οι μισθοί και το διαθέσιμο εισόδημα να μειώνεται, αποδυναμώνοντας έτσι τη ζήτηση κατοικιών. Κατά μέσο όρο οι τιμές των κατοικιών στην Ευρώπη παρέμειναν αμετάβλητες κατά το έτος έως τον Μάρτιο 2012.

Η Ιρλανδία σημειώνει την μεγαλύτερη πτώση που φτάνει το 16,3%, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα με 9,8%. Η Πορτογαλία, η οποία πάσχει επίσης οικονομικά προβλήματα, είχε πτώση κατά 8,6%.

Στον αντίποδα η Βραζιλία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε 23,5%, ακολουθούμενη από την Εσθονία στο 13,9% και την Ινδία σε 12%. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε αύξηση μόλις 0,2%, η Γαλλία σημείωσε άνοδο 3,9% ενώ στο Ντουμπάι σημειώθηκαν ετήσιες πτώσεις των τιμών της τάξης του 1,1%.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι επόμενοι τρείς έως έξι μήνες θα είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια αγορά κατοικιών. Βασική προυπόθεση για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί η κρίση θα ήταν να μετριασθεί η δυσαρέσκεια που προκαλούν τα μέτρα λιτότητας στην Ισπανία και την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα η Γαλλία με τη Γερμανία να συμφωνήσουν στη προώθηση των πολιτικών που θα οδηγήσουν σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης. Είτε έτσι είτε αλλιώς, καταλήγει η έκθεση δεν αναμένεται πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2013, να φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.www.ered.