Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Συνεχίζεται η μείωση τιμών στην Ιρλανδία.



Προσωρινή ήταν, όπως τελικά αποδείχθηκε η σταθεροποίηση των τιμών των κατοικιών στην Ιρλανδία τον Μάρτιο, καθώς η πτωτική τάση επανήλθε εκ νέου τον Απρίλιο, δείγμα ότι η πορεία διόρθωσης δεν έχει ακόμα λάβει τέλος, παρά τη σημαντικότατη οπισθοχώρηση των τελευταίων ετών. Οπως προέκυψε από τα στοιχεία του κεντρικού στατιστικού γραφείου της χώρας, η πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήταν της τάξεως του 1,1%, αν και στην πρωτεύουσα Δουβλίνο, καταγράφηκε άνοδος της τάξεως του 0,5% (σε ετήσια βάση βέβαια η πτώση είναι της τάξεως του 17,3%).
Στον αντίποδα, οι τιμές στο υπόλοιπο της χώρας μειώθηκαν κατά 2%, έναντι ανάλογης κάμψης κατά 1,3% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Σε ετήσια βάση, το ύψος των τιμών στο υπόλοιπο της χώρας ήταν χαμηλότερο σε ποσοστό 16,1%. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, η πτώση αγγίζει το 16,4% στο σύνολο της χώρας, έναντι ρυθμού μείωσης 16,3% τον Μάρτιο και 12,2% κατά το 12μηνο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2011.
Πάντως, παρά τη μικρή ανοδική τάση του Δουβλίνου, είναι δεδομένο ότι θα απαιτηθούν κι άλλοι μήνες θετικής πορείας των τιμών, έως ότου διαπιστωθεί ότι η βελτίωση αυτή είναι διατηρήσιμη και ότι η ζήτηση είναι ικανή να τροφοδοτήσει την άνοδο των τιμών. Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές έχουν μειωθεί σε επίπεδα τέτοια, που αν οι οικονομικές συνθήκες στην Ιρλανδία ήταν καλύτερες, τότε θα ήταν εφικτή η ταχεία άνοδός τους. Σε σχέση με το υψηλότερο σημείο των τιμών στις αρχές του 2007, σήμερα, η πτώση αγγίζει το 57% στην αγορά του Δουβλίνου και το 47% στο υπόλοιπο της χώρας.
www.kathimerini.gr