Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Σε χωράφια επενδύουν οι Έλληνες τις οικονομίες τους.



Σπίτι όσο χωρείς και χωράφι όσο μπορείς! Κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέφτονται εσχάτως Ελληνες μικροεπενδυτές, οι οποίοι αναζητούν ασφαλές καταφύγιο για μικροποσά που έχουν αποταμιεύσει και λόγω της κρίσης στρέφονται στην πολύ φθηνή αγροτική γη, η οποία μπορεί να κοστίζει - το πολύ - περί τα 2.000 ευρώ το στρέμμα.

Την τάση αυτή καταγράφουν μεσίτες ανά την Ελλάδα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τελευταία έχουν αυξηθεί τα αιτήματα από ενδιαφερόμενους οι οποίοι ζητούν να επενδύσουν ακόμη και 5.000 ευρώ. "Μεγάλη μερίδα των ενδιαφερομένων αυτή τη στιγμή αποτελείται από μικροκαταθέτες από 3.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ οι οποίοι αναζητούν αγροτική γη για αγορά, ως την ασφαλέστερη επένδυση των οικονομιών τους και ως την καλύτερη δυνατή επένδυση μακροπρόθεσμα", επισημαίνει ο κ. Θεμιστοκλής Ανδρέας Μπάκας, διευθύνων σύμβουλος της Ε-Real Estates, στο πανελλαδικό δίκτυο ανεξάρτητων κτηματομεσιτικών εταιριών, που αποτελείται από 67 κτηματομεσιτικές εταιρίες σε όλη την Ελλάδα.

"Πολλοί από τους ενδιαφερόμενους αναζητούν αγροτική γη στην περιοχή της καταγωγής τους, με το σκεπτικό ότι θα διασφαλίσουν με αυτό τον τρόπο το μέλλον της οικογένειάς τους σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα καταστροφικά σενάρια που ακούγονται τον τελευταίο καιρό.

Στην αγορά αγροτικής γης στρέφονται και όσοι διαθέτουν ρευστότητα. Σημειωτέον, ότ σύμφωνα με τους μεσίτες, οι τιμές πώλησης των αγροτεμαχίων ανά τη χώρα δεν έχουν υποστεί ιδιαίτερη φθορά, καθώς πολλοί διαβλέπουν ευκαιρίες απασχόλησης στον αγροτικό τομέα σε καιρό κρίσης, την ίδια στιγμή που εδώ και τέσσερα χρόνια, ιδιαίτερα από το 2009 και μετά, η αγορά ακινήτων και η οικοδομική δραστηριότητα υφίστανται τις δραματικές συνέπειες της κρίσης, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν συρρικνωθεί σημαντικά.

"ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ"

"Η αγροτική γη φαντάζει ως ιδανική επένδυση την εποχή της κρίσης. Οι τιμές που πωλούνται τα αγροτεμάχια παραμένουν τουλάχιστον σταθερές την τελευταία διετία, παρά το γεγονός ότι ειδικά αυτή την περίοδο έχουν δημιουργηθεί αντίρροπες δυνάμεις, που εν δυνάμει αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν είτε ανοδικά είτε καθοδικά τις τιμές. Ενας από αυτούς ήταν η ραγδαία ζήτηση αγροτικών εκτάσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων τόσο από αγρότες όσο και από ιδιώτες, που είχαν εκτινάξει τις τιμές στα 10.000 ευρώ / στρέμμα, κάτι που πλέον δεν ισχύει μετά το πέρας του περυσινού καλοκαιριού. Εξάλλου, το γεγονός ότι οι κάτοχοι αγροτεμαχίων, εύλογα, δεν καλούνται να πληρώσουν έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα είναι κι αυτό ένα σημαντικό στοιχείο, που σίγουρα θα επιδράσει στο μέλλον, στην εγχώρια αγορά αγροτικής γης", αναφέρει ο κ. Μπάκας.

Η μεγάλη πλειονότητα των αγοραπωλησιών για τα καλά, "ποτιστικά" χωράφια (αυτά δηλαδή που διαθέτουν δυνατότητες άρδευσης) πραγματοποιούνται στα επίπεδα των 2.000 ευρώ ανά στρέμμα για μεγάλα, ενιαία κομμάτια γης, χωρίς να λείπουν περιπτώσεις πωλήσεων σε υψηλότερα επίπεδα ανάλογα με την περίπτωση. Επιπλέον, υπάρχουν αγοραπωλησίες στα 1.400-1.800 ευρώ εφόσον πρόκειται για "ξερικά" χωράφια με λιόδεντρα, ενώ όσον αφορά τα χέρσα κομμάτια γης, οι τιμές πέφτουν σημαντικά και υπάρχουν περιπτώσεις πώλησης και στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το στρέμμα.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Σταθερότητα στις τιμές των αγροτεμαχίων παρατηρείται και σε περιοχές σε κοντινή απόσταση από την Αητκή, όπως τα παράλια της Πελοποννήσου και η Εύβοια, τις οποίες αρκετοί αγοραστές προτιμούν για να καλύψουν τις ανάγκες και στοχεύοντας στο μέλλον να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Επίσης, περιοχές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, όπως το Πήλιο, η Σκάλα Λακωνίας και η Κορινθία, τοποθετούνται ψηλά στις προτιμήσεις των αγοραστών οι οποίοι επιδιώκουν με μία αγορά να καλύψουν ης ανάγκες τόσο για σήμερα όσο και για το μέλλον, με το σκεπτικό on οι συγκεκριμένες εκτάσεις θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία και λόγω τουριστικής αξιοποίησης. www.buildnet.gr