Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ξεπουλάνε τα ακίνητά τους στα Βαλκάνια οι Έλληνες.



Ξεπουλάνε τα ακίνητα που είχαν αγοράσει τα προηγούμενα χρόνια στις βαλκανικές αγορές οι Έλληνες, προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα με πρώτη προτεραιότητα τις φορολογικές τους εκκρεμότητες. Αυτό υποστηρίζουν μεσίτες της χώρας, τονίζοντας ότι πλέον, επειδή ο Έλληνας δεν έχει την πολυτέλεια του χρήματος αλλά ούτε και του χρόνου, ξεπουλά σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που είχε αγοράσει τα ακίνητα που διέθετε κυρίως σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία.
Μεσίτης από τη Θεσσαλονίκη υποστηρίζει ότι κυρίως τη δε­καετία του 1990 μέχρι και το 2008 μικροκαταθέτες, συντα­ξιούχοι που είχαν πάρει το εφάπαξ αλλά και μεγαλοεπενδυτές είχαν προχωρήσει σε σημαντικές αγορές ακινήτων και κυ­ρίως γραφείων και εκτάσεων σε γειτο­νικές αγορές. Όμως, επί του παρόντος, τα ξαναδίνουν πίσω, ακόμη και σε εξευ­τελιστικές τιμές, υποστηρίζει ο ίδιος.
Χαρακτηριστικά, αναφέρει την περί­πτωση μικροεπενδυτή που είχε αγορά­σει στη Βουλγαρία διαμέρισμα αντί του ποσού των 100.000 ευρώ περίπου και σήμερα αν και το πουλά στα 70.000 ευρώ, το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι μηδενικό.
Άλλη περίπτωση είναι στη Ρουμανία όπου Έλληνας μεγαλοεπενδυτής είχε αποκτήσει κτίριο 1.000 τ. μ. αντί 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και σήμερα το πουλά στα 1.200 ευρώ το τ.μ.
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στα Βαλ­κάνια, ακριβώς τα αντίθετα φαίνεται να ισχύουν στα δυτικοευρωπαϊκά κράτη. Όπως μας λένε μεσίτες και δικηγόροι, η λαίλαπα της οικονομικής κρίσης έχει ως συνέπεια, Έλληνες μικροκαταθέτες αλλά και επιχειρηματίες να αλλάξουν τις επενδυτικές προτιμήσεις τους. Προτιμούν πλέον χώρες με μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική σταθερότητα για να τοποθε­τήσουν τα χρήματά τους, θεωρώντας ότι θα είναι ασφαλέστερα.
Έστω κι αν τα ακίνητα στις χώρες αυτές κοστίζουν περισσότερο. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη φιλο­σοφία αυτών των επενδυτών δεσπόζει η ανησυχία τους για το μέλλον των παι­διών τους. Θεωρούν ότι με μια τέτοια επένδυση, τους προσφέρουν κάποιο εί­δος εξασφάλισης για το αβέβαιο μέλλον που έχουν στην Ελλάδα.
Η χώρα που κατεξοχήν προτιμούν εί­ναι σταθερά η Γερμανία. Αφ’ ενός μεν, λόγω του έντονου ελληνικού στοιχείου που υπάρχει, αφ’ ετέρου δε, λόγω της ανάπτυξης που γνωρίζει η συγκεκριμένη αγορά, όπου στόχος τους είναι γραφεία, μικρά καταστήματα, ακόμη και διαμε­ρίσματα. Τους ενδιαφέρει προπάντων η επαρχία, όπου οι τιμές αγοράς είναι χαμηλότερες: κυμαίνονται από 1.700 ευρώ μέχρι και 2.500 ευρώ.
Η κατάθεση σε τραπεζικό λογαρια­σμό είναι ο κύριος στόχος όσων Ελλή­νων στρέφουν το επενδυτικό τους ενδι­αφέρον στην Ελβετία. Αντίθετα, όπως και στη Γερμανία, στην Ολλανδία και τη Σουηδία, προτιμούν να αγοράζουν ακί­νητα. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ένα ακίνητο στις δύο αυτές χώρες είναι ακρι­βό. Αλλά μια έρευνα της αγοράς τους κάνει να αλλάξουν γνώμη: οι τιμές έχουν πέσει, λόγω της παρουσίας σημαντικού αριθμού αλλοδαπών, δημιουργώντας ση­μαντικές ευκαιρίες. Οπότε, όπως μας επισημαίνει χαρακτηριστικά στέλεχος μεσιτικής εταιρείας, και αυτές οι δύο χώρες έχουν αρχίσει να προσελκύουν το ελληνικό ενδιαφέρον. Πρώτος στό­χος, διαμερίσματα ή εξοχικές κατοικίες.
Πολλά εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι έχουν επενδύσει οι Έλληνες σε ακί­νητα και στη Βρετανία, πρωτίστως στο Λονδίνο. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τη διετία 2009-2010 κατευθύνθηκαν στην αγορά αυτή 600 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό αρκετά σημαντικό.
Μπορεί κανείς να πιστεύει ότι το Λονδίνο αποτελεί την προσφιλή επιλο­γή ειδικά μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Όλο και περισ­σότεροι μικροκαταθέτες πλέον επιλέ­γουν ως μακροπρόθεσμη επένδυση την αγορά κάποιου διαμερίσματος στα πέριξ της βρετανικής πρωτεύουσας, αντί του ποσού των 200.000-300.000 ευρώ. Στη συνέχεια, το νοικιάζουν σε κάποιο φοιτητή. Βεβαίως, οι πιο εντυπωσιακές τοποθετήσεις γίνονται από τα «μεγάλα ψάρια»: πέρυσι ελληνική εφοπλιστική οικογένεια απέκτησε, κατά φημολογί­ες, ακίνητο στη Βρετανία, που κόστισε πάνω από 5 εκατ. λίρες.
Η Προύσα, η Αλικαρνασσός και η Κωνσταντινούπολη είναι οι πρώτες που προσελκύον το ενδιαφέρον των Ελλή­νων, που θέλουν να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο στην Τουρκία. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι σήμερα περίπου 12.000 ακίνητα στη γειτονική μας χώρα έχουν περιέλθει σε Έλληνες ιδιοκτήτες.
Τέλος, αναμφίβολα, στις σημερινές επενδυτικές προτιμήσεις των Ελλήνων για αγορά ακινήτων συγκαταλέγεται και η Γαλλία, που συνήθως επιλέγεται από οικογένειες που στέλνουν τα παι­διά τους στη χώρα για σπουδές. Άρα οι αγορές εστιάζονται ως επί το πλεί­στον σε διαμερίσματα στα περίχωρα του Παρισιού.
www.isotimia.gr