Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Πρόεδρος ΕΕΤΤ: Στην άδεια οικοδομής και η μελέτη για οπτικές ίνες.



Την υποχρεωτική ένταξη της μελέτης καλωδίωσης οπτικής ίνας στα δικαιολογητικά για την έκδοση αδειών οικοδομής, όπως ισχύει σήμερα για την ηλεκτρική και την υδραυλική εγκατάσταση και το πιστοποιητικό ενεργειακής κατανάλωσης, πρότεινε χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Λεωνίδας Κανέλλος, από το βήμα του συνεδρίου της Αρχής με θέμα τις ψηφιακές επενδύσεις.Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα τηλεεργασίας στην Ελλάδα, καθώς θα μπορούσε να συνεισφέρει στην αύξηση των θέσεων εργασίας, την πάταξη της γραφειοκρατίας, στον περιορισμό των μετακινήσεων και στη βελτίωση της παραγωγικότητας στο Δημόσιο.

Κονδύλια.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι θα απαιτηθούν κονδύλια 1,44 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για την πρακτική υλοποίηση των σχετικών υποστηρικτικών δράσεων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Συνέδεσε μάλιστα την ανάπτυξη με την ευρυζωνικότητα, τονίζοντας πως πρόσφατες έρευνες καταλήγουν ότι ο διπλασιασμός της ταχύτητας των ευρυζωνικών συνδέσεων αυξάνει κατά 0,3% το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ενώ άλλες μελέτες εκτιμούν ότι αύξηση της τάξης του 10% στην ευρυζωνική διείσδυση οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ μιας χώρας κατά 0,9% έως 1,5%.

Η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας αποτελεί πρωταρχικό στόχο και του υπουργείου Υποδομών, όπως επεσήμανε ο υπουργός, Σίμος Σιμόπουλος, ο οποίος προσέθεσε ότι στις προτεραιότητες εντάσσονται και η προώθηση ενός εθνικού σχεδίου για τη δημιουργία υποδομής οπτικών ινών στην επικράτεια και η ανάπτυξη αγροτικών δικτύων για την παροχή ευρυζωνικότητας υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές. www.buildnet.gr