Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Συνεπής μόνον ένας στους πέντε ενοικιαστές!


Μόνον ένας στους πέντε μισθωτές ακινήτου είναι σήμερα συνεπής στις υποχρεώσεις του, δηλαδή καταβάλλει κανονικά τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες και εξοφλεί χωρίς καθυστερήσεις τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, κοινόχρηστα, θέρμανση κ.λπ.).

Την ίδια στιγμή ολοένα και διογκώνεται ο αριθμός των κακοπληρωτών και δύστροπων ενοικιαστών, δηλαδή αυτών που από την αρχή της μίσθωσης δεν έχουν σκοπό να καταβάλουν τα
Type Your Post Summary Here μισθώματα στην ώρα τους, εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός ότι ο αριθμός των εξώσεων και των προσφυγών στη Δικαιοσύνη από την πλευρά των ιδιοκτητών είναι σήμερα σχετικά μικρός σε σύγκριση με το μέγεθος και τη συχνότητα των οφειλών.

Αυτά ανέφερε στον «Αγγελιοφόρο» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ), Κώστας Χαϊδούτης, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι η οικονομική δυσπραγία είχε ως συνέπεια άτομα που για χρόνια ήταν συνεπέστατα στην καταβολή του ενοικίου, πλέον να καθυστερούν την εξόφληση των μισθωμάτων. Οπως ανέφερε ακόμη, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των ενοικίων είναι μεγαλύτερες σήμερα στις επαγγελματικές μισθώσεις και φτάνουν κατά μέσο όρο στους πέντε με έξι μήνες. Στις μισθώσεις κατοικιών οι καθυστερήσεις στην καταβολή των ενοικίων ξεπερνούν το τρίμηνο, ωστόσο δε λείπουν και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι οφειλές από τα ενοίκια φτάνουν ακόμη και τους 8 - 10 μήνες.

Οπως τόνισε ακόμη ο κ. Χαϊδούτης, ένα άλλο φαινόμενο της εποχής μας είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός ενοικιαστών δεν εξοφλεί τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, κάτι που δε συνέβαινε κατά το παρελθόν. «Οι τελευταίες δέκα υποθέσεις που χειρίστηκα δεν αφορούσαν μόνον καθυστερήσεις στην καταβολή των ενοικίων, αλλά και τη μη εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ, των κοινοχρήστων, της ύδρευσης και της θέρμανσης. Αυτό δε συνέβαινε τόσο συχνά παλαιότερα. Για παράδειγμα, ο ενοικιαστής ενός πελάτη μου, ιδιοκτήτη ακινήτου, του χρωστάει τρία ενοίκια, όμως οι οφειλές από τα απλήρωτα κοινόχρηστα φτάνουν τα 800 ευρώ. Πολλοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που δεν προνόησαν να μεταφέρουν τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας στα ονόματα των ενοικιαστών, αντιμετωπίζουν σήμερα πολλά προβλήματα», είπε στον «Α» ο πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ.


Σχετικά λίγες οι εξώσεις
Παρά την πολύ μεγάλη συχνότητα των καθυστερήσεων στην εξόφληση των ενοικίων και των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, είναι σχετικά μικρός ο αριθμός των εξώσεων που συντελούνται. Οπως είπε ο κ. Χαϊδούτης, αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Ετσι, σε αρκετές περιπτώσεις μετά την αποστολή κάποιου εξωδίκου συμμορφώνεται ο ενοικιαστής και καταβάλλει τα οφειλόμενα ενοίκια, ενώ σε άλλες οι κακοπληρωτές εξαφανίζονται μετά την έκδοση κάποιας δικαστικής απόφασης σε βάρος τους, οπότε δεν υπάρχει θέμα έξωσης.

«Επίσης, πολλοί ιδιοκτήτες δεν προχωρούν στην έξωση, αφού έχουν για καιρό πολύ καλή σχέση με τους ενοικιαστές που τώρα καθυστερούν τα μισθώματα, ενώ άλλοι δεν καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας και του αβέβαιου αποτελέσματος. Ομως, όλα αυτά τα εκμεταλλεύονται οι κατά σύστημα κακοπληρωτές, οι οποίοι συνηθίζουν να κλείνουν τα κινητά τους και εγκαταλείπουν "νύχτα" το ακίνητο αφήνοντας "φέσια". Η τακτική των τελευταίων είναι συνηθέστερη στα χαμηλά μισθώματα, αφού πιστεύουν ότι οι ιδιοκτήτες δε θα τους κυνηγήσουν δικαστικά για σχετικά μικρές οφειλές. Δυστυχώς, οι ιδιοκτήτες σήμερα υφίστανται μεγάλη ζημιά. Καλούνται να πληρώσουν υψηλή φορολογία για τα εισπραχθέντα μισθώματα, τα οποία, όμως, πολλοί δεν εισπράττουν», τόνισε ο κ. Χαϊδούτης.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ ανέφερε ότι σήμερα ταχύτατα προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη οι ιδιοκτήτες που αισθάνονται ότι οι μισθωτές τούς κοροϊδεύουν. Οι υπόλοιποι συνήθως περιμένουν ένα τρίμηνο, προτού κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια διεκδίκησης των χρημάτων τους.
Πηγή Αγγελιοφόρος