Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Τί να ελπίζουμε για τα ακίνητα το 2011.



Η χώρα μας βιώνει μια πολύ σοβαρή δημοσιονομική κρίση, η οποία έχει επηρεάσει δραματικά την επιχειρηματική δραστηριότητα συνολικά και φυσικά και την αγορά ακινήτων. Τα μηνύματα δημιουργούν προβληματισμό. Η ζήτηση είναι περιορισμένη, ο δανεισμός ακριβός και με αυστηρότερα κριτήρια, η δε έλλειψη ρευστότητας στην αγορά πλέον είναι εμφανέστατη. Δεν νομίζουμε ότι οι παράγοντες αυτοί θα διαφοροποιηθούν σημαντικά το 2011.
Σήμερα, η αγορά κατοικίας μέσης και χαμηλής αξίας είναι παγωμένη, με μεγάλη προσφορά ακινήτων, ενώ αυτή της μέσης-υψηλής αξίας, με σαφώς λιγότερη προσφορά, παρουσιάζει μια σχετική κινητικότητα, κυρίως στις κλειστές αγορές. Παρά τη συγκεκριμένη εικόνα οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν υποχωρήσει περισσότερο από ένα 7%-10% σε σχέση με το 2009. Η εξοχική κατοικία, παρότι εδώ διόρθωσαν αισθητά οι τιμές, δεν ανέκαμψε ούτε το 2010. Οι τιμές είναι πλέον ενδιαφέρουσες και εκτιμούμε ότι το 2011 θα αλλάξει η εικόνα της συγκεκριμένης αγοράς.
Στα επαγγελματικά ακίνητα, έχουμε κάποια κινητικότητα στα γραφεία, κυρίως όμως για relocation η downsizing εταιρειών αλλά και στα επενδυτικά ακίνητα, όπου υπάρχουν κεφάλαια (ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών) που αναζητούν τις ευκαιρίες που προσφέρει αυτή η εποχή... Όχι μόνο μισθωμένα ακίνητα (yield properties) αλλά και κάθε είδους ακίνητα με καλό value for money η μοναδικότητα. Ο χάρτης του retail ξανασχεδιάζεται, με τους εμπόρους να είναι πολύ διστακτικοί (έως αρνητικοί) σε αναπτυξιακές κινήσεις. Κακή εικόνα, με ελαχίστη ζήτηση παρουσιάζει και ο χώρος των logistics/βιομηχανικών ακινήτων.
Εκτιμούμε ότι το 2011 δεν θα δούμε κάποια σημαντική αλλαγή στην κτηματαγορά, σε σχέση με το πως είναι διαμορφωμένη σήμερα και πως φαίνεται ότι θα κυλήσει μέχρι το τέλος του έτους. Η ελληνική αγορά ακινήτων, έχει ανάγκη, πιο έντονα από ποτέ, για βαθιές τομές, σχεδιασμό με στόχους, σταθερούς κανόνες και φορολογικό καθεστώς, προσέλκυση (με χαρακτήρα επείγοντος…) ξένων επενδύσεων και βέβαια επιτάχυνση των δεκάδων μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων (χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου) που είναι κολλημένες στη γραφειοκρατία…
Πηγή:www.capital.gr