Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Έρχεται "αντικειμενική" πτώση τιμών στα ακίνητα.



Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από τον Ιανουάριο θα λειτουργήσει ως "ένεση τόνωσης" για την χειμαζόμενη κτηματαγορά, με την «πελατεία» μεσιτών και συμβολαιογράφων να αναμένεται ότι θα ενισχυθεί σημαντικά μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Και βέβαια, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι αγοραπωλησίες σε περιοχές που θα ενταχθούν από το 2011 στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα ενισχυθούν σημαντικά έως τα τέλη του έτους.
Πως θα διαμορφωθεί όμως, το σκηνικό στο εγχώριο real estate, όταν εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές; «Η αγορά βρίσκεται στον καθοδικό κύκλο, ο οποίος προβλέπεται ότι θα είναι διάρκειας 16-24 μηνών. Δεν αναμένεται βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ενώ, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των υφιστάμενων δεδομένων, οι τιμές των ακινήτων έχουν περιθώριο υποτίμησης, μέσα στην επόμενη διετία έως 35%, βάσει του είδους του ακινήτου και της τοποθεσίας του» σημειώνει στο Capital.gr o επικεφαλής εμπορικών ακινήτων της Δανός / BNP Paribas, Γιώργος Λίτσας.
Όπως αναφέρουν έγκριτοι αναλυτές, εάν η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών οδηγήσει πράγματι σε εξίσωσή τους με τις αγοραίες, θα υπάρξουν δύο ριζικές αλλαγές στην κτηματαγορά που αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.
Ώρα μηδέν για τους κατασκευαστές.
Αφενός το απόθεμα ρευστότητας που συσσώρευαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κατασκευαστές θα εξαντληθεί με γεωμετρική πρόοδο. Και αυτό επειδή εξαιτίας της επικείμενης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών θα είναι αδύνατον να αναγράφεται στο συμβόλαιο αντικειμενική αξία διαφορετική της πραγματικής τιμής πώλησης. Έτσι οι κατασκευαστές δεν θα έχουν την δυνατότητα να εισπράττουν μεγάλα αφορολόγητα ποσά.
Επομένως, θα αναγκαστούν να «ρίξουν» τις τιμές των ακινήτων, σε μία προσπάθεια να μειώσουν το απόθεμα των νεόδμητων κατοικιών που παραμένουν εδώ και πολύ καιρό στα αζήτητα και ξεπερνάει σε αριθμό τις 200.000 πανελλαδικά.
Ιδίως για νεόδμητα (όχι α΄ κατοικίας) που έχουν άδεια κατασκευής μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, οπότε αποφασίστηκε να επιβληθεί ΦΠΑ, αναμένεται ότι οι κατασκευαστές θα προχωρήσουν σε μαζικές προσφορές, σε μία προσπάθεια να προωθήσουν αγοραστές για τα συγκεκριμένα ακίνητα που θα γίνουν ακόμη πιο απρόσιτα εξαιτίας των αντικειμενικών.
Την ίδια στιγμή, «εάν οι κατασκευαστές παρ΄ ελπίδα είτε αυξήσουν τις τιμές είτε τις διατηρήσουν αμετάβλητες, θα βρεθούν εκτός αγοράς» σημειώνει παράγοντας του real estate.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πηγές του τραπεζικού χώρου, οι τράπεζες, στο πλαίσιο των εκτιμήσεών τους, υποτιμούν την αξία των ελληνικών ακινήτων για τους επόμενους 12 μήνες τουλάχιστον σε ποσοστό 10-15%, της σημερινής αξίας τους ανάλογο με το είδος του κάθε ακινήτου (οικιστικό, εμπορικό, επαγγελματικό).
Παράλληλα, με το outlook της ελληνικής οικονομίας να παραμένει «γκρίζο» για το 2011, τις προβλέψεις να μιλούν για ανεργία 14,5% και μείωση του ΑΕΠ κατά 2,6% είναι εύλογο ότι οι αγοραστές ακινήτων θα αποτελέσουν είδος προς εξαφάνιση.
Επομένως, η κτηματαγορά θα εξακολουθήσει να είναι «αγορά των αγοραστών»: Υπάρχουν περισσότεροι πωλητές ακινήτων παρά αγοραστές, η ζήτηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και καταγράφεται υπερπροσφορά ακινήτων.
Έτσι, η μοναδική προϋπόθεση προκειμένου το real estate να ανακάμψει θα είναι είτε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές των ακινήτων (γεγονός απίθανο, εάν ληφθούν υπόψη οι εγχώριες δημοσιονομικές ανάγκες) είτε ιδιώτες πωλητές και κατασκευαστές να «ρίξουν» περαιτέρω τις τιμές.
Υπερδιπλασιάστηκαν
Τα τελευταία οκτώ χρόνια οι αντικειμενικές αξίες για τα εντός σχεδίου ακίνητα αυξήθηκαν παραπάνω από 100%. Η αύξηση τους το 2011 θα είναι η τέταρτη κατά σειρά.
Το 2001 οι αντικειμενικές αυξάνονται κατά 50%, σε σχέση με τις τότε υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες, ενώ δύο χρόνια μετά η σχεδιαζόμενη αναπροσαρμογή τους μένει στα χαρτιά.
Το 2005 ο τότε υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης ανακοινώνει ότι οι αντικειμενικές θα αυξηθούν σε τρία στάδια. Το 2006 ενισχύονται κατά 30%, το 2007 αναπροσαρμόζονται μεσοσταθμικά κατά 16%, ενώ το 2008 η τρίτη αύξηση των αντικειμενικών παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες.
Πηγή:www.capital.gr