Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Τέσσερα σπίτια στην τιμή τριών για να κινηθεί η αγορά ακινήτων.



Μετά τις γενναίες εκπτώσεις, τις άτοκες δόσεις για την πληρωμή των σπιτιών με συναλλαγματικές και τα «δώρα» που περιλαμβάνουν, από δωρεάν θέσεις πάρκινγκ, αποθήκες, μέχρι και τα... ηλεκτρικά της κουζίνας, έρχεται νέα προωθητική κίνηση... απελπισίας.
Πρόκειται για την πώληση «πακέτου» τριών, πέντε ή και περισσότερων διαμερισμάτων σε τιμή πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι αν πωλούνταν το καθένα ξεχωριστά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατασκευαστές, κυρίως εξοχικών συγκροτημάτων, «πακετάρουν» μια σειρά από σπίτια που διαθέτουν και τα πουλάνε «χαρίζοντας» το ένα όχι στην πραγματικότητα αλλά ως προς την τελική τιμή.
Για παράδειγμα, εργολάβος ο οποίος είχε τέσσερα διαμερίσματα στο ίδιο συγκρότημα, καθένα από τα οποία κόστιζε 150.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 600.000 ευρώ, δημιούργησε «πακέτο» προσφοράς και των τεσσάρων σπιτιών μαζί στην τιμή περίπου των τριών, δηλαδή 450-500 χιλιάδες ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να προσελκύσει είτε έναν επενδυτή ακινήτων που θα θελήσει να τα αγοράσει με σκοπό την ενοικίασή τους είτε τέσσερις ιδιώτες μαζί οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν την προσφορά και θα αποκτήσουν από ένα σπίτι ο καθένας στην τιμή των τριών.
Βρόγχος ο ΦΠΑ για σπίτια μετά το 2005.
Η αγωνία των κατασκευαστών να «βγάλουν από πάνω τους» όσο περισσότερα ακίνητα μπορούν, μεγαλώνει καθώς στο τέλος του χρόνου για τις οικοδομές με άδεια μετά το 2005 λήγει η πενταετής περίοδος μη καταβολής του ΦΠΑ.
Ετσι το κράτος θεωρεί ότι τα σπίτια αυτά είναι ιδιόκτητα κι όχι προς πώληση και ζητά τον ΦΠΑ από τους εργολάβους, οι οποίοι και προσπαθούν να τα «ξεφορτωθούν», χωρίς, πάντως, να τα ξεπουλήσουν. Η πίεση για τον φόρο και η οικονομική δυστοκία για πάρα πολλές από τις 15.000 οικοδομικές επιχειρήσεις οδηγούν σ’ αυτό το νέο μοντέλο προσφοράς για ομάδικές πωλήσεις.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο σύμβουλος ακινήτων, Ν. Γιαννουλέλης, πιστεύει ότι η χρονιά θα κλείσει με 45-50 χιλιάδες αγοραπωλησίες, όταν πέρυσι ήταν διπλάσιες. «Το πρώτο εξάμηνο του ήταν καταστροφικό αφού πωλήθηκαν περί τα 20.000 ακίνητα. Από το β’ εξάμηνο και μετά θα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα διότι θα περάσει και στον κόσμο η αίσθηση της μεγάλης πτώσης των τιμών», υπογραμμίζει.
•Οι πωλήσεις την τελευταία πενταετία
Μετά το μπαμ του 2005 οι πωλήσεις χρόνο με τον χρόνο μειώνονται σταδιακά για να φτάσουμε στο κραχ του 2009. Η κτηματαγορά βρίσκεται σε βαθιά κρίση και, όπως όλα δείχνουν, φέτος δεν πρόκειται να πωληθούν πάνω από 45.000 με 50.000 κατοικίες.
Πηγή www.imerisia.gr