Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Νέο "πλήγμα" για τους κατασκευαστές λόγω ΦΠΑ.



Αν και πάνω από 1.000 τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες έχουν βάλει "λουκέτο" από την αρχή της χρονιάς, η ελληνική ομοσπονδία κατασκευαστών εκτιμά πως πολλαπλάσιος αριθμός θα αναστείλει τη λειτουργία του έως το τέλος του 2010. Το σημερινό αδιέξοδο των τεχνικών εταιρειών οφείλεται, όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του χώρου, όχι μόνο στην οικονομική κρίση και τις λανθασμένες κινήσεις που πραγματοποίησε μερίδα κατασκευαστών, αλλά σε ένα βαθμό στη φοροεπιδρομή στα ακίνητα. Λόγω της επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε από 1.1.2006 και ύστερα, εκατοντάδες τεχνικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν ΦΠΑ 23% επί της αντικειμενικής τους αξίας.
Όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, εάν οι κατασκευαστές μέσα σε μία πενταετία από την έκδοση της οικοδομικής άδειας δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν τα ακίνητά τους, πληρώνουν ΦΠΑ αυτοπαράδοσης, επειδή το κράτος θεωρεί ότι κάνουν χρήση αυτών.
Για παράδειγμα, ακίνητο, για το οποίο εκδόθηκε οικοδομική άδεια το 2006 (και έχει ανεγερθεί), αντικειμενικής αξίας 700.000 ευρώ, ο κατασκευαστής θα πρέπει να πληρώσει το 2011, εάν δεν το πουλήσει μέχρι τότε, ΦΠΑ 161.000 ευρώ.
Έτσι, σταδιακά από το 2011 και ύστερα, για ακίνητα που παραμένουν απούλητα για μία πενταετία και υπάγονται στο ΦΠΑ (έχουν οικοδομική άδεια από 1.1.2006), οι κατασκευαστές θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότατους φόρους.
Παρ’ όλ’ αυτά, σημαντική μερίδα κατασκευαστών ακόμη και τώρα αρνείται να ρίξει τις τιμές προκειμένου να αναθερμανθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ ακίνητα με έκπτωση πωλούνται, ως επί το πλείστον, από κατασκευαστές που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Μέσο άσκησης πίεσης το ΦΠΑ;
Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι υπάρχει και μία άλλη, αθέατη πτυχή, σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας που υποστηρίζουν οι κατασκευαστές ότι θα αντιμετωπίσουν από το 2011, εξαιτίας της πληρωμής ΦΠΑ αυτοπαράδοσης.
Όπως αναφέρουν, σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος των περισσότερων από 150.000 απούλητων κατοικιών έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της μαζικής ανέγερσης κατοικιών ή κτηρίων, κατά τη διετία 2006-2008, με άδειες που εκδόθηκαν πριν από 1.1.2006. Ένας μικρός δηλαδή αριθμός κατοικιών υπάρχει σήμερα στην αγορά με άδειες που «βγήκαν» το 2006 ή τα μετέπειτα χρόνια.
Επομένως, κατά τις ίδιες πηγές της κτηματαγοράς, ένας περιορισμένος αριθμός κατασκευαστών θα πληρώσει ΦΠΑ αυτοπαράδοσης το 2011, «με το βασικό ζητούμενο του κλάδου να είναι η οριστική κατάργηση του ΦΠΑ και η επιστροφή στο καθεστώς του φόρου μεταβίβασης».
«Εν μέρει δικαιολογημένα, οι κατασκευαστές έχουν φουσκώσει το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν από το 2011 λόγω του ΦΠΑ αυτοπαράδοσης με σκοπό να πετύχουν είτε την προσωρινή αναστολή του είτε την πλήρη κατάργηση του καθεστώτος ΦΠΑ. Σήμερα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός τεχνικών εταιρειών δεν έχει κατασκευάσει ούτε ένα ακίνητο με άδεια που απέκτησε το 2006. Με άδειες που αποκτούσαν έως τα τέλη του 2005, κατασκεύαζαν κατοικίες τα χρόνια που ακολουθούσαν και κυρίως τη διετία 2006-2008» σημειώνει κατασκευαστής που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του
Πηγή:www.capital.gr