Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Τι πρέπει να ξέρετε για τα φ/β σε στέγες.



Υπάρχουν επενδυτικοί κίνδυνοι, και αν ναι, ποιοι είναι;
Εκρηκτικό είναι το ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη σήμερα εκκρεμούν 1.915 αιτήσεις ενδιαφερομένων για συνολικά 16 MW εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών σε στέγες. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά η κυρία Μπιρμπίλη, έχουν τεθεί σε λειτουργία 322 φωτοβολταϊκά σε στέγες ] ισχύος 2,6 MW. Το ενδιαφέρον αυτό εί- ΄ ναι λογικό καθώς τα φωτοβολταϊκά διαφημίζονται ως μια εξαιρετική επένδυση με απόδοση της τάξης των 6 έως 7 χιλιάδων, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αφήνει ένα ενδιαφέρον ετήσιο έσοδο για τον ιδιοκτήτη.
Ισχύει λοιπόν το έσοδο αυτό, και πόσο «σίγουρος» μπορεί να αισθάνεται κάποιος ότι δεν θα χάσει τα λεφτά του ή δε θα βρεθεί φορτωμένος με ένα δάνειο; Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το ποσό που αναφέρεται σε διαφημίσεις των τραπεζών ισχύει για μια εγκατάσταση 10 KW, δηλαδή το μέγιστο όριο που επιτρέπεται στο πρόγραμμα για τις στέγες. Και, φυσικά, για να επιτευχθεί η απόδοση πρέπει η εγκατάσταση να γίνει σωστά με όλες τις προϋποθέσεις. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Όπως αναφέρει ο αν. διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φωτοβολταϊκών Positive Energy Γιάννης Παπαδόπουλος, είναι σημαντικό να υπάρχει σωστός προσανατολισμός του κτιρίου, δηλαδή νότιος, να μην έχουμε σκιά-I σεις, δηλαδή να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες ώστε να εκμεταλλευόμαστε όλη την ηλιοφάνεια, και να μη μειώνεται η παραγωγή ενέργειας. Σε αυτές τις ιδανικές συνθήκες μπορούμε να έχουμε τις μέγιστες αποδόσεις.
Τι... μπαίνει στην τσέπη
Κατ΄ αρχάς, γίνεται ο αντιλογισμός με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι, ανάλογα με το προφίλ του καταναλωτή, η ΔΕΗ χρεώνει 0,10- 0,12 ευρώ την κιλοβατώρα, ενώ θα πληρώνει με 0,55 ευρώ την κιλοβατώρα. Ο αντιλογισμός γίνεται δηλαδή στην αξία των κιλοβατωρών και αφαιρούνται τα 0,1 1 σεντς του λογαριασμού από τα 0,55 σεντς της παραγωγής για κάθε κιλοβατώρα. Το υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη. Ο αντιλογισμός δεν γίνεται στα πάγια, των οποίων η πληρωμή συνεχίζεται κανονικά στη ΔΕΗ.
Το έσοδο λοιπόν προκύπτει από τον αντιλογισμό, ενώ για το καθαρό κέρδος θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος του δανείου. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη η ίδια συμμετοχή τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απόδοση που θα μπαίνει στην τσέπη.
Ταρίφες
Πόσο σίγουρη είναι η τιμή που προσφέρουν
Πως θα διαπιστώσετε εάν μπορεί να πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση
Οι τιμές αποπληρωμής, δηλαδή το έσοδο του παραγωγού για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, είναι 0,55 ευρώ η κιλοβατώρα. Η τιμή αυτή είναι διασφαλισμένη για όποιον εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό μέσα στο 2011, καθώς υπογράφει εγγυημένη σύμβαση για 20 χρόνια. Μετά το 2011, ωστόσο, είναι πιθανόν να υπάρξουν μειώσεις. Αυτό συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ στην Ισπανία οι τιμές μειώθηκαν και για παλιές συμβάσεις.
Πάντως, πριν από την αίτηση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στις τράπεζες ώστε να συζητήσει ότι προτίθεται να κάνει την επένδυση και να δει με κάποιον μηχανικό ή εταιρεία εάν η στέγη του και ο χώρος εγκατάστασης είναι κατάλληλα. Δηλαδή πόσα KW είναι εφικτό να εγκατασταθούν και τι απόδοση θα έχουν, και σύμφωνα με το τι θα προκύψει να πάει στην τράπεζα η οποία και θα αξιολογήσει την επένδυση. Οι τράπεζες δεν βασίζονται μόνο στην αξιολόγηση που φέρνει ο ενδιαφερόμενος, αλλά ελέγχουν μέσω δικών τους συνεργατών την αξιοπιστία των εκτιμήσεων.
Τι ισχύει εάν δεν υπάρχει η τέλεια ταράτσα;
Και πόσα χάνετε από μια «κακή» εγκατάσταση
Ακόμη και εάν ο προσανατολισμός είναι νοτιοανατολικός ή νοτιοδυτικός, αυτό δεν σημαίνει ότι η εγκατάσταση είναι απαγορευτική, αλλά ότι δεν θα επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση. Θα έχει δηλαδή κάποιες μειώσεις της απόδοσης λόγω σκιάσεων. Δηλαδή, πρέπει να αξιολογηθεί ξεχωριστά η κάθε επένδυση για να αποφασιστεί πόση θα είναι η πιθανή απόδοση και εάν συμφέρει η εγκατάσταση. Ως προς την ποιότητα της εγκατάστασης, η διαφορά που μπορεί να δημιουργηθεί στην απόδοση ενός καλού και σωστά εγκατεστημένου φ/β σε σχέση με μια μέτρια εγκατάσταση φτάνει το 5 έως 10%. Αυτό σημαίνει ότι μια «φθηνή» επιλογή μπορεί να σημαίνει απώλεια εισοδήματος 600 ευρώ ετησίως. Στην αγορά ήδη δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες, ενώ παρουσία διαθέτουν και διεθνείς εταιρείες, οι οποίες ως επί το πλείστον έχουν εταιρείες συνεργάτες για τις μικρότερες εγκαταστάσεις και εστιάζουν στα μεγαλύτερα έργα.
Πηγή www.capital.gr