Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Προς αναβολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.



Την αναβολή για τρεις μήνες, χωρίς να αποκλείεται και για έξι, της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα το οικονομικό επιτελείο. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους δύο μήνες τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες και κυβερνητικά στελέχη είχαν επιβεβαιώσει ότι από 1/1/2011 θα ισχύουν νέες αντικειμενικές αξίες, αυξημένες κατά μέσο όρο 30%-50%.
Μάλιστα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε δημοσιοποιηθεί πριν μερικές ημέρες αναφερόταν ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα γίνει σε τρεις (αντί για δύο) δόσεις, ήτοι το 2011, 2012 και το 2013. Στο προσχέδιο, επίσης, προβλέπονται έσοδα της τάξης των €270 δισ. από τις αντικειμενικές αξίες.
Η επίσημη αιτιολόγηση της αναβολής είναι ότι δεν προλαβαίνει ο μηχανισμός του υπουργείου να συγκεντρώσει τις εμπορικές τιμές που ισχύουν και να φτιάξει τις αντικειμενικές αξίες. Τον τελευταίο καιρό συνεργεία είχαν βγει στους δρόμους και κατέγραφαν τις αξίες των ακινήτων.
Παράλληλα, στα σχέδια της κυβέρνησης ήταν η ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών 5.000 οικισμών σε εκτός σχεδίου περιοχές έτσι ώστε να πιαστούν στα δίχτυα της εφορίας οι μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας για τις οποίες όμως δηλώνονταν στην εφορία πολύ μικρά ποσά.
Ανεπισήμως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονος προβληματισμός για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων και την οικοδομή ενώ οι πιέσεις από τους φορείς είναι έντονες. Περί τα 50.000 και πλέον απούλητα ακίνητα, μηδενική ζήτηση, η οικοδομή 30% κάτω τον Ιούλιο, περί τις 1.000 οικοδομικές εταιρείες έχουν βάλει λουκέτο και χιλιάδες άνεργοι σχηματίζουν μια πολύ ζοφερή εικόνα.
Κατασκευαστές, μεσίτες και ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν μετ' επιτάσεως να μην γίνει αύξηση των αντικειμενικών διότι θα είναι "ταφόπλακα" στη χειμαζόμενη κτηματαγορά. Μάλιστα, χθες έγινε ένα ακόμη συλλαλητήριο της ΠΟΜΙΔΑ στην Πάτρα με αιτήματα για μη αύξηση των αντικειμενικών και για δωρεάν χορήγηση του ενεργειακού πιστοποιητικού στις μικρές ιδιοκτησίες.
Σε ότι αφορά το πότε θα γίνει η αναπροσαρμογή, διότι η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει με τίποτε το σχέδιο που φέρνει έσοδα στο κράτος, τα σενάρια είναι δύο. Είτε από 1ης Μαρτίου, εφόσον ετοιμαστούν οι σχετικοί πίνακες είτε να πάει από 1ης Ιουλίου, μάλλον πιο απίθανο.
Πάντως, η κίνηση αυτή "κλείνει το μάτι" και σε όσους θέλουν να κάνουν αγοραπωλησίες ακινήτων ή μεταβιβάσεις με κληρονομιά ή γονική παροχή καθώς θα μπορούν τους επόμενους μήνες να προχωρούν πληρώνοντας λιγότερους φόρους.
Πηγή www.ered.gr