Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ερχεται μείωση στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων.



Τη γενναία μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων καθώς και την αύξηση των αφορολόγητων ορίων για κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και για την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), προανήγγειλε χθες η κυβέρνηση μέσω του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Σπ. Πλασκοβίτη.
Οι μειώσεις των φόρων θα γίνουν παράλληλα με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο του 2011 έτσι ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση των φορολογούμενων καθώς προωθείται το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών.
Στόχος του υπουργείου είναι να περιορισθεί το "μαύρο" χρήμα στην κτηματαγορά, δηλαδή τα χρήματα που δεν δηλώνονται στα συμβόλαια και μπαίνουν αφορολόγητα στις τσέπες των κατασκευαστών.
Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το ύψος της μείωσης του φόρου μεταβίβασης, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 μονάδες, δηλαδή από το 10% να πέσει στο 5% ώστε να μην πληρώνουν υπέρογκα ποσά οι αγοραστές ακινήτων.
Μεγάλη πρέπει να είναι και η αύξηση των φόρων μεταβίβασης με γονική παροχή, κληρονομιά, δωρεά αλλά και του αφορολόγητου ορίου για το ΦΑΠ που είναι σήμερα στις 400 χιλιάδες ευρώ.
Πηγή www.ered.gr