Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

"Τέλος στις στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων".




Θετικά αξιολογούν παράγοντες της κτηματαγοράς και στελέχη εταιρειών διαχείρισης ακινήτων το μέτρο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με την προϋπόθεση ότι η υιοθέτησή του θα οδηγήσει στην κατάργηση των στρεβλώσεων που κυριαρχούν σήμερα στην αγορά εμπορικών και οικιστικών ακινήτων.
Όπως επισημαίνουν στο Capital.gr, εξίσου σημαντικό είναι τα ακίνητα να πάψουν να υπερφορολογούνται και να ληφθούν υπόψη οι παράγοντες που οδηγούν σε απαξίωση τις πραγματικές τιμές των ακινήτων.
Χαρ. Χαραλαμπόπουλος, Πρ. ΕΛΙΕ - Ορκωτός εκτιμητής - μέλος ΣΟΕ
«Η αναπροσαρμογή να φέρει εξορθολογισμό»
«Με τη νέα αναπροσαρμογή θα πρέπει να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και οι τιμές ζώνης που είναι χαμηλότερες και δεν ανταποκρίνονται στις υφιστάμενες συνθήκες της αγοράς. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να υπάρξει εξορθολογισμός, όπου οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες των πραγματικών αξιών. Να επικαιροποιηθούν δηλαδή οι συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας, κάτι που είναι αναγκαίο υπό το πρίσμα του πλήγματος που δέχεται η αγορά εμπορικών ακινήτων».
Ιωάννης Περρωτής, πρόεδρος & δ/νων σύμβουλος CΒ Richard Εllis Atria
«Αγκάθι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές των ακινήτων»
«Θεωρώ ότι το μέτρο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς η αγορά λειτουργεί στρεβλά. Βέβαια, θα υπήρχε και μία εναλλακτική: να μην αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες και να υποχρεώνονται, όσοι εμπλέκονται σε αγοραπωλησία, να δηλώνουν τις πραγματικές τιμές των ακινήτων.
Η σταδιακή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών σε ορίζοντα τριετίας 2011-2013, βρίσκεται σε λογική βάση, ενώ μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές των ακινήτων, καθώς δεν είναι δυνατόν το κόστος συναλλαγής να είναι 10%.
Σημαντική στρέβλωση στην αγορά παρατηρείται εξαιτίας των αντικειμενικών μισθωμάτων, αλλά και του φόρου ακίνητης περιουσίας, ο οποίος συνιστά τεράστιο βαρίδι ιδιαίτερα για όσους ιδιοκτήτες βρίσκονται σήμερα σε δυσμενέστατη οικονομική κατάσταση.»
Γιώργος Λίτσας, επικεφαλής εμπορικών ακινήτων της Δανός / BNP Paribas
«Να εντοπιστούν πρώτα οι στρεβλώσεις»
«Η ελληνική αγορά ακινήτων είχε ξεκινήσει από το 2008 μία προσπάθεια απαλοιφής των στρεβλώσεων, η οποία ωστόσο αναχαιτίσθηκε εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Χαρακτηριστικό των «ιδιαιτεροτήτων» του ελληνικού real estate είναι το γεγονός ότι πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες οικιστικών ή εμπορικών ακινήτων σε εμπορικές τιμές, χαμηλότερες των αντικειμενικών.
Στόχος λοιπόν της νέας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών είναι να αρθούν οι συγκεκριμένες στρεβλώσεις. Γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει πρώτα στον εντοπισμό των κακώς κειμένων της εγχώριας κτηματαγοράς και κατόπιν να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών.
Ειδάλλως, εάν ληφθεί υπόψη το βάθος της κρίσης και το κλίμα στην αγορά, η σχεδιαζόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών θα εκμηδενίσει τις πράξεις, δεν θα αναμορφώσει την κτηματαγορά και θα τορπιλίσει την όποια προσπάθεια εξυγίανσης είχε ξεκινήσει στο παρελθόν».
Λευτέρης Τασούλας, Διευθυντής του τμήματος μεσιτειών Eurobank Property Services
«Με την αναπροσαρμογή απαλείφονται οι στρεβλώσεις»
«Αναμφισβήτητα η εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, ενισχύει σημαντικά το κόστος για τους αγοραστές ακινήτων, αλλά απαλείφει μία στρέβλωση που κυριαρχεί στην κτηματαγορά. Εξάλλου, ήταν απαραίτητο να εκλείψει το φαινόμενο κατά το οποίο στο συμβόλαιο αναγραφόταν διαφορετική τιμή από την πραγματική τιμή ενός ακινήτου.
Ως είναι εύλογο, η επικείμενη αναπροσαρμογή θα επισπεύσει την πραγματοποίηση αγοραπωλησιών μέχρι το τέλος της χρονιάς, προκειμένου οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες να αποφύγουν το αυξημένο κόστος απόκτησης ακινήτου από την πρώτη Ιανουαρίου.
Ταυτόχρονα, αναμένεται ότι από την καινούργια χρονιά οι αγοραπωλησίες θα «παγώσουν», εκτιμώ, ωστόσο ότι σταδιακά η αγορά θα ανακτήσει τους ρυθμούς της.»
Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων
«Αναπροσαρμογή και όχι αύξηση των αντικειμενικών»
«Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να κινηθεί προς την κατεύθυνση όχι της αύξησης, αλλά της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και ιδίως προς την σημαντική μείωση των συντελεστών εμπορικότητας των επαγγελματικών ακινήτων, των ξενοίκιαστων καταστημάτων και γραφείων σε πολυάριθμες περιοχές της Αθήνας και σε όλες τις ελληνικές πόλεις.
Επίσης, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο συντελεστής παλαιότητας λόγω της προϊούσας παλαίωσης του κτηριακού δυναμικού της χώρας που οδηγείται στην απαξίωση από την εξοντωτική φορολογία, την εγκληματικότητα, την γκετοποίηση και την επιβάρυνσή του με ποικίλες υποχρεώσεις ποικίλων πιστοποιήσεων και επιθεωρήσεων. Όλα αυτά οδηγούν σε πραγματική κατεδάφιση της πραγματικής αξίας.»
Πηγή www.capital.gr