Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

«Πράσινο φως» για την αξιοποίηση των ακινήτων των Ταμείων.



Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων καθώς τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί η εγκύκλιος που ενεργοποιεί το νόμο για νέους τρόπους διαχείρισης και εκμετάλλευση εκατοντάδων ακινήτων. Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες από το βήμα του 5ου RED Business Forum που διοργανώνει το περιοδικό RE+D στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης. Όπως τόνισε ο υπουργός, η αξία της περιουσίας συνολικά των Ταμείων αγγίζει τα €31 δισ. με την αντικειμενική αξία των ακινήτων να είναι €1,5 δισ. αλλά την εμπορική αξία να ξεπερνά τα €3,5 δισ.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος δίνει τη δυνατότητα και σε εταιρείες ακινήτων αλλά και Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) να μπορούν να συμμετέχουν στην αξιοποίηση στην αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κουτρουμάνης, τα ακίνητα των Ταμείων προσφέρουν ελάχιστα καθώς η διαχείρισή τους είναι αναποτελεσματική. Πολλά παραμένουν ανεκμετάλλευτα, άλλα προσφέρουν ελάχιστες αποδόσεις.
Πρώτο μέλημα, σύμφωνα με τον υπουργό είναι «τα Ταμεία να καλύψουν τις ανάγκες τους για στέγαση. Γι' αυτό έχει δοθεί εντολή στις διοικήσεις να κάνουν καταγραφή της περιουσίας τους».
Στόχος του υπουργείου είναι όσα ακίνητα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν είτε να ανταλλαγούν είτε να πουληθούν. «Δεν μπορεί κανένα Ταμείο να αξιοποιεί μεμονωμένα μικρά διάσπαρτα γραφεία, καταστήματα ή ακόμη και ξενοδοχεία», είπε ο κ. Κουτρουμάνης.
Η αξιοποίηση θα γίνει με τρία κριτήρια:
1) Διαφάνεια: Οι μεταβολές στα περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) των Ταμείων θα αναρτούνται σε ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου.
2) Ασφάλεια: Οι επενδύσεις που θα υλοποιούν τα ασφαλιστικά Ταμεία θα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένες αποδόσεις.
3) Αποτελεσματικότητα: ώστε να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις στους ιδιοκτήτες τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κουτρουμάνης, αναφερόμενος συνολικά στην περιουσία των Ταμείων επεσήμανε πως με βάση το νέο νόμο οι καταθέσεις συνολικής αξίας €15 δισ. και τα ομόλογα, αξίας €8,5 δισ., θα συγκεντρωθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να γίνεται πιο κεντρική διαχείριση.
Σήμα κινδύνου για το κλάδο της οικοδομής και των ακινήτων, εξέπεμψε από το βήμα του 5ου RED Business Forum, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κ. Μίχαλος. Στο χαιρετισμό του τόνισε ότι τα μηνύματα από τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και προέβλεψε ότι το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά που θα «αφαιρέσει πολύτιμο οξυγόνο από τις επιχειρήσεις και θα επιβαρύνει την αγορά».
Ωστόσο, ο κ. Μίχαλος έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι μέσα στην κρίση υπάρχουν ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων μέσω της πράσινης ανάπτυξης. «Το ίδιο ισχύει και για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ειδικά τα Ολυμπιακά Ακίνητα τα οποία έμειναν ανεκμετάλλευτα καθώς η Ελλάδα δεν μπόρεσε να παραδειγματιστεί από τη Βαρκελώνη».Τέλος, ο κ. Μίχαλος επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου ζητούν καθαρούς κανόνες, να γνωρίζουν τι θα βρουν μπροστά τους.
Πηγή www.ered.gr