Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010
ΗΠΑ: Νέο πλήγμα για τις τράπεζες από τα «τοξικά» στεγαστικά.
Γιατί δεν έλαβε συντομότερα την κατάληξη «γκέιτ» (gate) η υπόθεση με τις κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ για να ονομαστεί «foreclosuregate» είναι απορίας άξιο.
Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν υπάλληλος της GMAC Mortgage παραδέχθηκε ανοικτά πως ενέκρινε χιλιάδες κατασχετήρια χωρίς καν να εξετάσει σχετικά έγγραφα. Και ήταν αδύνατο να αποσοβηθεί, δεδομένων των 2 εκατομμυρίων κατοικιών που βρίσκονται σε διαδικασίες κατάσχεσης, των επικείμενων ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου και των πιέσεων που άσκησε το Κογκρέσο.
Η υπόθεση εξετάζεται από τις εισαγγελικές αρχές, πλην όμως, φέρνει στο φως ένα άλλο ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα που φαίνεται τελικά πως θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στις αμερικανικές τράπεζες. Όπως όμως και να έχει το πράγμα, ο «λογαριασμός» θα είναι μικρότερος από το κόστος των 2 τρισ. δολ. της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης.
Εγγραφα για κατασχέσεις
Ο τραπεζικός κλάδος υποστηρίζει πως είναι σε θέση να παρουσιάσει στις Αρχές έγγραφα που δικαιολογούν τις κατασχέσεις. Αλλά αυτός ο ισχυρισμός τους πιστεύεται πως σε πολλές περιπτώσεις θα αποδειχθεί αβάσιμος, καθώς στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, την εποχή που ακόμη δημιουργείτο η φούσκα στην αμερικανική αγορά ακινήτων, τα τιτλοποίησαν, διατηρώντας ανεπαρκή έως και ανύπαρκτα αρχεία, και στη συνέχεια τα πούλησαν ως σύνθετα προϊόντα στις αγορές, με αποτέλεσμα να μην έχουν σήμερα νόμιμους εκτελεστούς τίτλους για να προχωρήσουν σε κατασχέσεις και να πάρουν οι επενδυτές πίσω τα κεφάλαιά τους από τα προβληματικά δάνεια.
Ως εκ τούτου, οι τράπεζες θα δεχθούν τα πυρά τόσο των ιδιοκτητών κατοικιών που προσβάλλουν στα δικαστήρια τις αποφάσεις κατασχετηρίων όσο και των επενδυτών στα «τοξικά» τιτλοποιημένα στεγαστικά ομόλογα, που ο τραπεζικός τομέας «πακετάρισε» με? συνοπτικές διαδικασίες. Ήδη, το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο, η Pimco, η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων BlackRock και η Fed της Νέας Υόρκης, που και οι τρεις επένδυσαν σε σύνθετα προϊόντα, ζήτησαν αυτήν την εβδομάδα από την Bank of America να επαναγοράσει τιτλοποιημένα δάνεια ύψους 47 δισ. δολαρίων για να αποζημιωθούν οι κάτοχοι αυτών των δομημένων ομολόγων.
Επαναγορά δανείων
Στις ΗΠΑ υπάρχουν διάχυτες ανησυχίες πως οι τράπεζες θα εξαναγκαστούν να επαναγοράσουν από τους επενδυτές δάνεια δισ. δολαρίων εξαιτίας ανεπαρκών και λανθασμένων εγγράφων.
Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Ουίλιαμ Ντάντλεϊ δήλωσε πως η Fed συνεργάζεται με τις εποπτικές αρχές των ΗΠΑ για να εξετάσει τις πρακτικές κατασχέσεων κατοικιών και να «αξιολογήσει ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην αμερικανική αγορά ακινήτων, τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και την ευρύτερη οικονομία».
Οι εντεινόμενες προσπάθειες των κατόχων τιτλοποιημένων στεγαστικών ομολόγων να εξαναγκάσουν τις τράπεζες σε επαναγορές δανείων δείχνουν πως τα προβλήματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση κάθε άλλο παρά έχουν εξαλειφθεί, δεδομένου του τεράστιου ύψους των στεγαστικών που έχουν χορηγηθεί. Γιατί την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης των τραπεζών, αγοράστηκαν τιτλοποιημένα στεγαστικά ομόλογα ακόμη και από την ίδια τη Fed.
Οι εισαγγελικές αρχές απειλούν τις τράπεζες με πρόστιμα έως και 25.000 δολαρίων σε κάθε καταχρηστική απόφαση κατάσχεσης. Εάν τα πρόστιμα αυτά προστεθούν σε τυχόν υποχρεώσεις για επαναγορές ομολόγων, τότε εύκολα συμπεραίνει κανείς πως ο τραπεζικός τομέας πρέπει να ετοιμάζεται για νέο γύρο προβλημάτων. Σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan Τζον Σιμ και Εντ Ρίρντον, οι επικείμενες απώλειες των τραπεζών από επαναγορές τοξικών τιτλοποιημένων στεγαστικών ομολόγων θα ανέλθουν από 55 δισ. δολ. έως 120 δισ. δολάρια. Η JP Morgan Chase έχει εγγράψει κεφάλαια 2,3 δισ. δολαρίων για να καλύψει έξοδα για επαναγορές.
Υποχώρηση του Standard & Poor’s
Και μόνον η είδηση πως η Fed ήταν από τους επενδυτές που επεδίωκαν να εξαναγκάσουν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε επαναγορές δανείων έριξε την 19η Οκτωβρίου τον δείκτη Standard & Poor’s΄ κατά 1,6%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Αύγουστο. Λίγο πριν, το τριήμερο 12-15 Οκτωβρίου, οι τράπεζες Citigroup, BofA, Wells Fargo και JPMorgan Chase είδαν τη χρηματιστηριακή τους αξία να «ψαλιδίζεται» κατά 49,3 δισ. δολάρια, εν μέσω ανησυχιών πως το αυξημένο κόστος για τον έλεγχο τυχόν καταχρηστικών κατασχέσεων θα επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη τους.
Ανησυχίες
Η κυβέρνηση Ομπάμα και πολλοί οικονομολόγοι εκφράζουν ανησυχίες πως οι έρευνες γύρω από τις καταχρηστικές κατασχέσεις θα παρατείνουν τα προβλήματα του τομέα ακινήτων, επειδή παγώνουν τη διαδικασία εκκαθάρισης των υπερβολικών αποθεμάτων, με τις πωλήσεις κατασχεμένων κατοικιών να αντιστοιχούν στο 24% των συνολικών πωλήσεων ακινήτων το β΄τρίμηνο του έτους. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ σχολίασε πως «θα είναι καταστροφικό για τους ανθρώπους που θα έπρεπε να προστατευθούν», επειδή οι κατοικίες θα παραμένουν άδειες παρασύροντας σε νέα πτώση τις τιμές.
Πηγή www.imerisia.gr