Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010
Ανάγκη άμεσης αξιοποίησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Αισιόδοξα μηνύματα από την πρόσφατη κινητικότητα σε ΚΕΔ και ΕΤΑ.
«Κάτι αλλάζει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» θα μπορούσε να ισχυριστεί ένας ουδέτερος παρατηρητής (αντικαθιστώντας βέβαια τη Δανιμαρκία με την Ελλάδα) των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί και πρόκειται να ληφθούν και στο εγγύς μέλλον για την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου. Η δημόσια ακίνητη περιουσία, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είτε παραμένει αναξιοποίητη, είτε υποαποδίδει, αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει η κυβέρνηση, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την εκπλήρωση των στόχων του Μνημονίου, αλλά κυρίως για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Μόνο η ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου) υπολογίζεται ότι ελέγχει ακίνητα αξίας που προσεγγίζει τα 300 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τουλάχιστον το ήμισυ των ακινήτων αυτών είναι καταπατημένο, διεκδικούμενο, απρόσοδο και εν τέλει μη αξιοποιήσιμο, δείγμα της προχειρότητας με την οποία έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα το ζήτημα.
Το πάλαι ποτέ σχέδιο για τη δημιουργία μιας «υπερ-εταιρείας», στην οποία θα συγκεντρωθούν όλα τα ακίνητα του Δημοσίου και των δημοσίων φορέων, προκειμένου να υπάρξει κεντρική διαχείριση, σωστότερος σχεδιασμός και βέβαια αποδοτικότερη αξιοποίηση, έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Ταυτόχρονα, τα γραφειοκρατικά εμπόδια και το ελλιπές χωροταξικό σχέδιο που παραδοσιακά λειτουργούν ως ανάχωμα σε κάθε απόπειρα ανάπτυξης μεγάλων εκτάσεων, δεν έχουν εκλείψει, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες. Οσο για τους επίδοξους επενδυτές, η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, μιας και η αγορά ακινήτων παραπαίει υπό το βάρος της μειωμένης ζήτησης και των πολλαπλών φορολογικών βαρών.
Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι η εκπεφρασμένη πρόθεση του οικονομικού επιτελείου, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μόνο εύκολο δεν είναι να μετουσιωθεί σε πράξη. Εσχάτως όμως τα βήματα που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή μοιάζουν να πληθαίνουν, γεννώντας αισιοδοξία ότι ίσως να υπάρξουν οι πρώτοι καρποί της σχετικής προσπάθειας τα επόμενα χρόνια. Το πρόσφατο -και πολυσυζητημένο- μνημόνιο που υπεγράφη με το Κατάρ και αφορά στο έγγραφο ενδιαφέρον για επενδύσεις της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, προσφέρει ίσως τη βάση για το τι μέλλει γενέσθαι. Πλέον, τα αρμόδια υπουργεία (ΥΠΕΚΑ, υπ. Οικονομικών και υπ. Υποδομών) καλούνται να επιταχύνουν τις κινήσεις τους για την τοποθέτηση των κεφαλαίων αυτών στη χώρα, με τη μορφή επενδύσεων ανάπτυξης κι εκμετάλλευσης ακινήτων.
Αυτό που επί χρόνια ζητούν οι ξένοι επενδυτές στην αγορά ακινήτων είναι η ύπαρξη ξεκάθαρου σχεδιασμού και η απαλοιφή των γραφειοκρατικών προβλημάτων, που έχουν οδηγήσει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε πολυετείς καθυστερήσεις κι εν τέλει σε ακύρωση. Ταυτόχρονα, επαγγελματίες του κλάδου έχουν προτείνει, όταν πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις ακινήτων, να καλείται το ΣτΕ να γνωμοδοτήσει εκ των προτέρων για ζητήματα περιβάλλοντος, ώστε να γίνονται οι απαιτούμενες διορθώσεις και να επιταχύνεται η έναρξη των εργασιών. Αυτήν ακριβώς την επιτάχυνση προσδοκούν στην κυβέρνηση με τον νέο νόμο για την προώθηση των στρατηγικών επενδύσεων, που πλέον υπάγονται στο υπ. Επικράτειας υπό τον κ. Χάρη Παμπούκη. Την ίδια στιγμή, η ΚΕΔ δείχνει να ξυπνά από τον «λήθαργο» των τελευταίων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν προωθήθηκε κανένα έργο. Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του χιονοδρομικού κέντρου Βόρας-Καϊμακτσαλάν, αλλά και της γειτονικής Λίμνης Βεγορίτιδας.
Σε κινήσεις προχωρά το τελευταίο διάστημα και η αναβαθμισμένη ΕΤΑ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης), η οποία διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων, αξίας της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, αποτελούμενο από 371 ακίνητα του ΕΟΤ και 70.000 στρέμματα γης. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, έως τα τέλη του έτους αναμένεται να αναβιώσουν τρεις διαγωνισμοί που είχαν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Ο λόγος για την αξιοποίηση των εκτάσεων στην Ανάβυσσο, την Αφάντου της Ρόδου, τις μαρίνες Βουλιαγμένης, Αλίμου και Μυτιλήνης, ενώ σκέψεις γίνονται και για ορισμένα από τα Ξενία, που ίσως συγκέντρωναν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ελπίδες προκύπτουν και για τις «βαλτωμένες» υποθέσεις που άπτονται της Ολυμπιακά Ακίνητα, οι μετοχές της οποίας έχουν πλέον περάσει στην ΕΤΑ, στο πλαίσιο πρόσφατου νομοσχεδίου για τα θέματα του υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού. Ετσι, εκτός από την προσπάθεια επίλυσης χρόνιων προβλημάτων με τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και του Γαλατσίου, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και η άμεση αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Τάε Κβον Ντο.
Πηγή www.kathimerini.gr