Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Στο... σφυρί ακίνητα σε τιμή ευκαιρίας.



Ενδιαφέρον για ξενοδοχεία και μεγάλες εκτάσεις στα νησιά.
Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνει το φαινόμενο των «εκπτώσεων» και των πωλήσεων μεγάλων ακινήτων σε χαμηλές τιμές, καθώς οι αγοραπωλησίες έχουν «βαλτώσει», υποχωρώντας στο περίπου 20% των επιδόσεων του 2005, όταν είχαν «πιάσει ταβάνι». Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες για ρευστότητα, οι οποίες αυξάνονται καθημερινά, οδηγούν ακόμη και σε πωλήσεις επιχειρήσεων σε εξαιρετικά τιμές... ευκαιρίας, κυρίως σε περιπτώσεις όπου επιχειρείται από τους πωλητές να αποφευχθούν τα χειρότερα.
«Το μετρητό είναι βασιλιάς», τονίζει, στην «Η», ο Κοσμάς Θεοδωρίδης της Polis-Acropolis real estate, συμπληρώνοντας πως ιδιαίτερα μετά την παρέμβαση του ΔΝΤ και την υπογραφή του Μνημονίου από την Ελλάδα «έχουμε έξαρση ενδιαφέροντος από αλλοδαπά επενδυτικά σχήματα, που έχουν ειδίκευση σε επενδύσεις distressed properties».
Ενδεικτικό της τάσης που καταγράφεται είναι το γεγονός ότι, κατά τον κ. Θεοδωρίδη, επενδυτικό αμερικανοϊσραηλινό fund με έδρα στις ΗΠΑ, επιδιώκει να τοποθετηθεί σε επιχειρήσεις και κτήρια στάθμευσης στην Αθήνα, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από αντίστοιχα σχήματα από το Λονδίνο. «Για ένα ακίνητο το οποίο ξεκίνησε με ζητούμενη τιμή στα 10 εκατ. ευρώ, τώρα έχουμε καταλήξει να το διαπραγματευόμαστε κάτω από τα μισά», επισήμανε για να προσθέσει: «Αντιστοίχως, υπάρχουν εκτάσεις σε νησιά κάτω από την αντικειμενική αξία, τα οποία έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον και ήδη εξετάζονται από ανάλογους οργανισμούς με έδρα στο Λονδίνο». Στο «μικροσκόπιο» έχουν τεθεί και ξενοδοχειακές μονάδες, όπου, όμως, οι ζητήσεις επικεντρώνονται στα πλέον τουριστικά νησιά, ενώ η προσφορά έρχεται από παντού.
Στα προβλήματα που φέρει η μεγάλη δυστοκία ρευστοποίησης ακινήτων, εξάλλου, αναφέρθηκε πριν από λίγες ημέρες και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ). Σύμφωνα με τον κ. Δ. Καψιμάλη, πριν από λίγες ημέρες εταιρεία του κλάδου με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 250 εκατ. ευρώ αναγκάστηκε να προσφύγει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ άλλος γνωστός επιχειρηματίας με μακρόχρονη εμπειρία στο real estate υποχρεώθηκε να εκχωρήσει ακίνητο αξίας 20 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 8,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει ρευστότητα.
Παράλληλα, πηγές από την κτηματαγορά επιμένουν πως τις τελευταίες μέρες εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων, που έψαχνε τρόπους για να αντεπεξέλθει στον δανεισμό της (σ.σ. λέγεται πως είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ), βρήκε τελικά σωτηρία σε γνωστό Ελληνα επιχειρηματία και έλυσε το άμεσο πιεστικό της πρόβλημα. Χρειάστηκε, ωστόσο, να μεταβιβάσει ένα ακίνητο επιφάνειας 18.000 τ.μ. στην περιοχή κοντά στην έξοδο για το Ολυμπιακό Χωριό, στο ύψος που είναι κτήριο του Λαϊνόπουλου, στην Αθήνα, αλλά και ακίνητα στην Εκάλη και σε άλλα σημεία της Αττικής.
Οι φήμες θέλουν, επίσης, το περασμένο καλοκαίρι να έχουν αποκτηθεί από Ελληνοκαναδό επιχειρηματία κάποιες χιλιάδες στρέμματα στο νησί της Ίου, ενώ και στη Μύκονο λέγεται πως περί τα 6.000 - 7.000 στρέμματα άλλαξαν χέρια κάτω από την πίεση για εύρεση ρευστού.
Πηγή www.imerisia.gr