Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Επενδύσεις σε δύσκολους καιρούς.



Ανοίγουν δύο νέα εμπορικά κέντρα με την ελπίδα αντιστροφής του κλίματος μέσα στο 2011.
Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει αναστείλει, ή ακόμα και ακυρώσει τις επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων, εντούτοις ορισμένες εξ αυτών βρίσκουν τελικά τον δρόμο της υλοποίησης, με αιχμή του δόρατος τα εμπορικά κέντρα. Ετσι, τους προσεχείς μήνες θα πραγματοποιήσουν εγκαίνια τουλάχιστον δύο νέα κέντρα μεγάλης επιφάνειας, με τους εμπνευστές και δημιουργούς τους να ποντάρουν στην έστω και μερική βελτίωση του κλίματος από τα μέσα του 2011 και μετά, αλλά και στο γεγονός ότι τα εμπορικά κέντρα έχουν μέχρι στιγμής αποδείξει τις «αντοχές» τους στην κρίση. Αυτό, καθώς ο τζίρος στα καταστήματα των εμπορικών κέντρων έχει υποχωρήσει μεν, αλλά με σαφώς πιο συγκρατημένο ρυθμό έναντι του κλάδου του λιανικού εμπορίου συνολικά.
Από το δεύτερο τρίμηνο του 2011 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο εκπτωτικό κέντρο της βρετανικής McArthurGlen στην ελληνική αγορά. Το κέντρο τύπου outlet καλύπτει επιφάνεια 20.550 τ.μ. και βρίσκεται στα Σπάτα (πολύ κοντά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο), ενώ κατασκευάζεται σε έκταση του ομίλου Ελλάκτωρ, που αποκτήθηκε από τη βρετανική εταιρεία. Το συνολικό ύψους της επένδυσης ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ. Στο outlet αναμένεται να λειτουργήσουν 125 καταστήματα (με επιφάνεια από 50 έως 430 τ.μ.), ενώ θα υπάρχουν και χώροι εστίασης. Το κέντρο θα απασχολεί περίπου 1.000 εργαζόμενους και θα προσφέρει 2.000 θέσεις στάθμευσης. Σημειώνεται ότι δίπλα από το outlet κατασκευάζεται ένα ακόμα εμπορικό κέντρο από τη θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, Reds.
Αντίστοιχα, η Βιοχάλκο ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο ένα νέο κέντρο στα δυτικά προάστια και συγκεκριμένα στον άξονα της Λ. Κηφισού. Το νέο κέντρο θα λειτουργήσει τον προσεχή Μάρτιο, με την εταιρεία να γνωστοποιεί πρόσφατα ότι έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες για τη μίσθωση του 70% των καταστημάτων. Το εμπορικό κέντρο εντάσσεται σε ευρύτερο εμπορικό συγκρότημα συνολικής έκτασης 59.500 τ.μ. στο οποίο βρίσκεται και το εμπορικό κατάστημα ΙΚΕΑ και παρέχει δωρεάν χώρο στάθμευσης 2.500 θέσεων. Το συνολικό εμβαδόν του νέου κέντρου είναι 20.000 τ.μ
Πηγή www.kathimerini.gr