Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Μικρή πτώση τιμών στην κατοικία, περιμένουν οι κτηματομεσίτες.



Νέα πτώση των τιμών, έστω και μικρή, σταθεροποίηση προβλέπουν οι κτηματομεσίτες που ρωτήθηκαν το β' τρίμηνο από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις προοπτικές της κτηματαγοράς Σε ποσοστό 85% για το γ' τρίμηνο περιμένουν ελαφρά μείωση τιμών ενώ το 15% προβλέπει σταθεροποίηση.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει κάθε τρίμηνο η ΤτΕ μεταξύ των κτηματομεσιτών, αναμένεται τα επόμενα τρίμηνα περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών των ακινήτων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ερωτώμενοι εκτιμούν πώς το β' τρίμηνο 2010 οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 11%.
Στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων το 70% θεωρεί ότι η κατάσταση στα καταστήματα έχει επιδεινωθεί ενώ το 50% κρίνει τις συνθήκες στην αγορά γραφείων και βιομηχανικών χώρων χειρότερη το β' τρίμηνο σε σύγκριση με το α' τρίμηνο.
Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΤτΕ και τα οποία έχουν ενταχθεί στην ενδιάμεση έκθεση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον Γ. Προβόπουλος προκύπτει ότι τον Αύγουστο του 2010 ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων υποχώρησε το 1,6%.
Οι επενδύσεις σε κατοικίες το α' εξάμηνο 2010 μειώθηκαν κατά 17,9%. Ετσι αντιστοιχούσαν μόλις στο 3,9% του ΑΕΠ από 7,7% την περίοδο 2000-2006.
Στην οικοδομική δραστηριότητα παρατηρείται μείωση 10,6% στις άδειες, 20,4% στην επιφάνεια και 24,8% στον όγκο στο σύνολο της χώρας ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στην Αθήνα είναι -12,5%, -34%, -35,6%.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην έκθεση της ΤτΕ γίνεται αναφορά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Γίνεται λόγος για την ανυπαρξία κεντρικής πολιτικής και ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης με έμφαση στη διαφάνεια, τον έλεγχο και την αποδοστικότητα.
Πηγή www.ered.gr