Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Πρωτοφανής πτώση στις αποδόσεις των εμπορικών ακινήτων.



Η κρίση έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών εμπορικών επιχειρήσεων ενώ για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών παρατηρείται στην χώρα μας πτώση των αποδόσεων στα εμπορικά ακίνητα.
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής ICSC και εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Χαραγκιώνη, Θεόδωρος Χαραγκιώνης, μιλώντας στη δεύτερη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας Prodexpo 2010.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, ο κ.Χαραγκιώνης έδωσε πάντως και κάποια αισιόδοξα μηνύματα με την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης κάποιων νέων εμπορικών κέντρων-πολυχώρων όπως το Metro Mall και το Athenian Capitol που πρόκειται να ανοίξουν τις πύλες τους στην Αθήνα πριν το τέλος του 2010.
Στην αγορά γραφείων επικέντρωσε τη δική της εισήγηση η Νίκη Σύμπουρα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cushman & Wakefield, η οποία έκανε λόγο για θετικά σημάδια από την αγορά της Δυτικής Ευρώπης αν και στην Ελλάδα η οικοδομική δραστηριότητα στον συγκεκριμένο κλάδο έχει ''παγώσει''.
Στην ομιλία του ο Στέλιος Παναγιώτου, Ερευνητής Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε σε στοιχεία ερευνών της ΤτΕ, οι οποίες καταδεικνύουν πτώση στις τιμές των ακινήτων, με διαφοροποιημένα, ωστόσο, ποσοστά ανά περιοχή και παλαιότητα. Επεσήμανε, επιπλέον, ότι η μείωση των συναλλαγών μεταφράζεται σε πτωτική τάση της τάξεως του 35,7% ενώ αναφέρθηκε στα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αγορά στην παρούσα φάση, με σημαντικό απόθεμα ακινήτων, ανθεκτικότητα στις τιμές, στροφή προς ακίνητη μικρότερης αξίας και υποχώρηση των ενοικίων.
Ο κ Πρόδρομος Βλάμης, του Centre for Planning and Economic Research and Department for Land Economy, University of Cambridge αναφέρθηκε στην κρίση της ελληνικής κτηματαγοράς ως συνέπεια της δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης ενώ έκανε λόγο για ''ντόμινο αλλαγών'' που προκλήθηκαν από την ύφεση όπως η ακύρωση μεγάλων έργων και καθυστέρηση σε άλλα. Όπως επισήμανε η κρίση δεν έχει αποφέρει σημαντική μείωση των τιμών στα οικιστικά ακίνητα, γεγονός που οφείλεται σε παράγοντες όπως η ύπαρξη στο χώρο ''μικρών, κατασκευαστικών επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται με ίδια κεφάλαια''.Πηγή www.isotimia.gr