Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Κλειδώνει και η "τακτοποίηση" αυθαιρέτων.



Κυβερνητική απόφαση είναι σύμφωνα με πληροφορίες η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια διαδικασία προσκρούει στο Σύνταγμα αλλά και στα ανώτατα δικαστήρια τα οποία έχουν αποφανθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά νομιμοποίηση, αντιθέτως πρέπει να γίνει κατεδάφιση.
Κορυφαίοι παράγοντες της κυβέρνησης έχουν δώσει εντολή να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να υπάρξει ρύθμιση η οποία θα είναι στα όρια της νομιμότητας και θα προβλέπει ένα είδος "τακτοποίησης" για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή ακόμη και εσαεί αλλά με πληρωμή ετήσιων προστίμων.
Τα πρόστιμα αυτά δεν θα είναι τα υψηλά που ισχύουν μέχρι σήμερα, δηλαδή για αυθαίρετα μέχρι τέλος του 2003 πρόστιμο ανέγερσης 30% επί της αντικειμενικής αξίας και 5% το χρόνο ως πρόστιμο διατήρησης και για μετά το 2004 πρόστιμο ανέγερσης 100% και διατήρησης 50%. Στη δεύτερη μάλιστα περίπτωση τα πρόστιμα για οικοδομές μετά το 2004 είχαν εκτοξευτεί στα €2.000/τ.μ. προκειμένου να αποτραπούν νέες αυθαιρεσίες.
Σε κάθε περίπτωση, και με τα περισσότερα αυθαίρετα να είναι μέχρι το 2004, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μείωση έως και 50% των προστίμων ώστε να γίνουν ελκυστικά. Κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν αυτό το χαμηλό πρόστιμο και θα διατηρούν "σιωπηρά" το ακίνητό τους χωρίς την ανασφάλεια του ελέγχου και της πιθανής κατεδάφισης.
Ετσι, δεν θα υπάρχει πρόβλημα και με τα δικαστήρια αφού δεν θα υπάρχει νομιμοποίηση με τη... βούλα αλλά σιωπηρή ανοχή μιας κατάστασης που έτσι κι αλλιώς είναι χαμένη για την επίσημη πολιτεία.
Στο σχέδιο επίσης, θα προβλέπεται και η "περαίωση" για παλαιότερα πρόστιμα για αυθαίρετα. Προκειμένου να γίνει πιο "πράσινη" η διαδικασία, ένα μέρος του ποσού θα μεταφερθεί στο λεγόμενο "πράσινο" ταμείο για τη χρηματοδότηση νέων πάρκων ή μεγάλων περιβαλλοντικών projects.
Ολο το σχέδιο φαίνεται να βρίσκει σε πλήρη αντίθεση την υπουργό Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, και σε ευθεία σύγκρουση με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνστναντίνου, ο οποίος ζητά επιτακτικά έσοδα για τα άδεια ταμεία. Οτι, πάντως, και να γίνει θα γίνει μετά τις εκλογές ώστε να εισρεύσουν στα ταμεία μέσα στο 2011 περί τα €500 εκατ. που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Πηγή www.ered.gr