Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Τι συμβαίνει με την αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο.



Γιατί οι τιμές επιμένουν να διορθώνουν συγκρατημένα, ενώ η οικονομική κρίση έχει ενσκήψει για τα καλά - Τα μυστικά όπλα των κατασκευαστών, που τους δίνουν αντοχές
Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της οικονομικής κρίσης παγκοσμίως, είναι η απότομη διόρθωση, δηλαδή πτώση, των τιμών ακινήτων. Φαίνεται ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα τείνει να εξελιχθεί σε ...εξαίρεση.
Αν κάποιος μπει στον κόπο και ρίξει μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δίνονται στη δημοσιότητα ανά τρίμηνο, θα διαπιστώσει, για παράδειγμα, ότι η 12μηνη διόρθωση στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης δεν είναι μεγαλύτερη του 5% με 7%, κατά μέσο όρο. Στην Αθήνα, μάλιστα, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα. Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα:
Τι είδους κρίσης είναι αυτή που δεν επηρεάζει τις τιμές στα «πωλητήρια»; Παράγοντες της αγοράς, παραδέχονται ότι συγκριτικά, η διόρθωση είναι μικρότερη απ΄ ό,τι ενδεχομένως θα περίμενε κανείς, αλλά σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι:
α) αν συνεχισθεί για πολύ καιρό ακόμα αυτή η κατάσταση, τότε η πτώση θα γίνει πιο απότομη
β) οι Έλληνες κατασκευαστές, ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν αρκετό «λίπος» το οποίο συσσώρευσαν από τις προηγούμενες καλές εποχές της οικοδομής.
Απόδειξη συνιστά το γεγονός ότι είναι ελάχιστα δανεισμένοι στις τράπεζες, καθώς αξιοποιούσαν ίδια κεφάλαια, με αποτέλεσμα η κρίση να μην τους βρει ανοικτούς σε δάνεια. Κατά συνέπεια, αντέχουν ακόμα και προτιμούν να περιμένουν καλύτερες μέρες και να μην πωλούν. Για πόσο καιρό ακόμα; Από την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα εξαρτηθεί και ο χρόνος διόρθωσης στις τιμές
Πηγή www.voria.gr