Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Αυστραλία: Πτώση στις τιμές ακινήτων.



Στο μεταξύ, η ήδη εξασθενημένη κτηματαγορά, ενδέχεται να περιέλθει σε χειρότερη θέση, αν τα επιτόκια ακολουθήσουν την ανιούσα, τους επόμενους μήνες, όπως προβλέπεται από τους οικονομικούς αναλυτές της χώρας.
Η δημοσιοποίηση στοιχείων όσον αφορά την πτώση της τιμής των ακινήτων, αντικατέστησε με ερωτηματικό την μέχρι πρότινος βεβαιότητα για την επίσημη αύξηση των επιτοκίων 0,25% από την Αποθεματική Τράπεζα Αυστραλίας (ΑΤΑ), στη μηνιαία σύσκεψή της, την ερχόμενη Τρίτη.
Οικονομολόγοι οι οποίοι ήταν βέβαιοι για αύξηση των επιτοκίων από την ΑΤΑ, φαίνεται τώρα να διχάζονται, ενόψει συσσώρευσης στοιχείων για την εξασθένηση της οικονομίας.
Ο κορυφαίος οικονομολόγος και νέος διευθυντής της HSBC Bank, Πολ Μπλόξαμ, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν ένας από τους κύριους οικονομικούς αναλυτές της Αποθεματικής Τράπεζας Αυστραλίας, προβλέπει ότι η Αποθεματική δεν θα προβεί σε άμεση αύξηση των επιτοκίων, αναμένοντας να έχει στην κατοχή της περισσότερα στοιχεία που να δικαιολογούν μια τέτοια αύξηση.
Ο ίδιος εκτιμά ότι μια από τις χειρότερες εκδοχές θα είναι να αυξήσει τώρα τα επιτόκια και μετά να αναγκαστεί, εκ των πραγμάτων, να ανατρέψει την απόφασή της. "Μια τέτοια κίνηση θα είναι επιζήμια τόσο για την οικονομία, όσο και για τη χρηματαγορά".
Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος, Στήβεν Ρόμπερτς, εκτιμά ότι αυτή τη χρονική στιγμή, η Αποθεματική Τράπεζα Αυστραλίας πιθανόν να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων, μέχρι τον Νοέμβριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι βέβαιη μια τέτοια εκδοχή. Δεν αποκλείεται, προσθέτει, να ανεβούν όντως τα επιτόκια την ερχόμενη Τρίτη.
Τα "κακά νέα" είναι ότι οι τράπεζες, ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η απόφαση της ΑΤΑ την ερχόμενη Τρίτη, ετοιμάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 0,15%, και πολύ σύντομα μάλιστα, ξεκινώντας από την ερχόμενη εβδομάδα, με το αιτιολογικό ότι τα κέρδη τους έχουν μειωθεί εξαιτίας της αύξησης των εξόδων τους στην εξεύρεση δανείων στην παγκόσμια αγορά.
Στο μεταξύ, η ήδη εξασθενημένη κτηματαγορά, ενδέχεται να περιέλθει σε χειρότερη θέση, αν τα επιτόκια ακολουθήσουν την ανιούσα, τους επόμενους μήνες, όπως προβλέπεται από τους οικονομικούς αναλυτές της χώρας.
Ως έχουν τα πράγματα σήμερα στην κτηματαγορά, ο μέσος όρος τιμής σπιτιών, σε παναυστραλιανή κλίμακα, μειώθηκε κατά $8.000, φθάνοντας στις $457.000 τον Αύγουστο, ενώ στη Μελβούρνη η πτώση ήταν ύψους 1,5%, με τον μέσο όρο τιμής να πέφτει στις $470.000.
Πηγή www.imerisia.gr