Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης της οικοδομής.



Η ΠΤΩΣΗ κατά 29,1% του οικοδομικού όγκου (που εγκρίνουν οι πολεοδομίες) τον Ιούλιο και κατά 24,8% στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου επιβεβαιώνει τη βαθιά ύφεση στον χώρο των κατασκευών, εξέλιξη η οποία συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στη μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος εφέτος αλλά και το 2011.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ Στατιστική Αρχή ταυτοχρόνως με την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας, στις αρχές της εβδομάδας, δημοσιοποίησε και τα στοιχεία για τη μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο η παραγωγή της μεταποίησης σημείωσε πτώση κατά 3,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Σε μέσα επίπεδα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε 5,3% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ αυτά καταδεικνύουν την ισχυρότατη «πίεση» που δέχεται η πραγματική οικονομία και η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα και την απασχόληση. Και τούτο διότι η οικοδομή αποτελεί παραδοσιακά τομέα-βαρόμετρο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, με σημαντικό, πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία, αφού η άνοδος των κατασκευών συμπαρασύρει και μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και η μεταποίηση.
Ο ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟΣ τομέας υφίσταται τις αρνητικές επιπτώσεις από την υποχώρηση της εσωτερικής ζήτησης και τον περιορισμό της ιδιωτικής κατανάλωσης και στηρίζεται αποκλειστικώς στην εξωτερική ζήτηση, που και αυτή απέχει πολύ ακόμη από τα να θεωρείται ισχυρή.
ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ στην οικονομία δεν υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει μέτρα για τη στήριξη της οικοδομής, διότι μόνο έτσι θα επιταχυνθεί η έξοδος από την ύφεση.
Πηγή: Express.gr