Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ράμπο για ελέγχους στην οικοδομή.


Νέο μηχανισμό ελέγχου των οικοδομών, ανεξάρτητο από τις πολεοδομίες, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με δημοσιογράφους. «Δεν μπορεί οι πολεοδομίες να εκδίδουν τις άδειες και να είναι ταυτόχρονα και ελεγκτές», τόνισε ο Νίκος Σηφουνάκης.
Επί πολλές δεκαετίες εκκρεμούν πάνω από 120 πολεοδομικές μελέτες
Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, αλλά όλα δείχνουν ότι ο νέος ελεγκτικός μηχανισμός θα λειτουργεί με ευθύνη των επιθεωρητών περιβάλλοντος του υπουργείου ή των περιφερειαρχών.
Σημείωσε ότι το μέτρο περιλαμβάνεται στο συνολικό πακέτο που επεξεργάζονται ομάδες ειδικών επιστημόνων και αφορούν χρονίζοντα θέματα του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς και του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης. «Είκοσι χρόνια δεν είχαμε αποτέλεσμα και οδηγηθήκαμε στην άναρχη ανάπτυξη των πόλεων και στα αυθαίρετα», παραδέχθηκε. Υπολογίζεται ότι εκκρεμούν επί δεκαετίες περισσότερες από 120 πολεοδομικές μελέτες, που αφορούν την ένταξη περίπου 350.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 180.000 βρίσκονται στην Αττική. Εχει ξεκινήσει η καταγραφή των προβλημάτων και των οικοδομικών συνεταιρισμών.
Οι σημαντικότερες προτάσεις που παρουσίασε προβλέπουν:
* Επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης στο σχέδιο, για τις οποίες διαπίστωσε ότι οι περισσότερες προσκρούουν σε μικροσυμφέροντα, κυρίως ιδιοκτητών που οφείλουν να καταβάλουν εισφορές σε γη.
* Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, ίσως και του Συντάγματος, ώστε να προβλέπεται απαλλοτρίωση και για ένταξεις περιοχών στο σχέδιο, όπως ισχύει για τα δημόσια έργα.
* Αυστηρότερες προδιαγραφές για την πολεοδόμηση νέων περιοχών. Η έκτασή τους θα καθορίζεται από τις ανάγκες κάθε πόλης, ενώ θα προβλέπονται υποδομές σε κοινωφελείς χρήσεις (σχολεία, χώροι άθλησης, κ.λπ.) σε ζώνες παραθεριστικής κατοικίας, αφού στην πράξη εξελίσσονται σε περιοχές κύριας κατοικίας.
* Αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων που εντάσσονται στο σχέδιο, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα 500 τετραγωνικά.
* Απαγόρευση της δόμησης σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.
* Εκπόνηση μελετών σε κάθε καλλικρατικό δήμο, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής ώστε να εξασφαλιστεί η αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία.
Για τα θέματα της υπόλοιπης επικαιρότητας δήλωσε ότι:
* Εξετάζεται η μείωση του ύψους των προστίμων στα αυθαίρετα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
* Επιλέγονται οι διοικητικές πράξεις για να απαλλαγούν από την ταλαιπωρία ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές με κτηματολόγιο για τις οποίες έχουν εντοπιστεί λάθη. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγονται τα δικαστήρια, όταν π.χ. δύο όμοροι ιδιοκτήτες συμφωνούν με τα όρια των οικοπέδων τους.
* Εντάσσονται στο γενικότερο πρόγραμμα ανάπλασης της παραλιακής ζώνης των 8.000 στρεμμάτων τα σχέδια για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, για το οποίο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.
Πηγή www.enet.gr