Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010
Oπλο κατά φοροδιαφυγής οι νέες αντικειμενικές τιμές.
ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΕΣ αυξήσεις 30% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στα αστικά κέντρα και ακόμα μεγαλύτερες, της τάξης του 40%-50%, στα αγροτεμάχια προβλέπει το σχέδιο του Yπουργείου Oικονομικών που θα έχει ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής που βασίζεται σε… αυθαίρετη περιουσία.
Η πρώτη δόση αύξησης των αντικειμενικών αξιών θα ισχύσει για το 2011 ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο που προγραμματίζονται για το 2012 και το 2013. Το Yπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τις νέες τιμές στα ακίνητα τον Δεκέμβριο για να τεθούν σε ισχύ από 1.1.2011. Οι νέες τιμές θα αφορούν και τα εκτός σχεδίου ακίνητα (που εξαιρούνταν από το ΕΤΑΚ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας), με στόχο να εισαχθεί στο σύστημα φορολόγησης ακόμα και η πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας.
Εάν όλοι οι οικισμοί της χώρας ενταχτούν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, τότε για ακριβά ακίνητα και κατοικίες σε τουριστικές περιοχές με μεγάλη αξία, που σήμερα βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα καταβάλλεται μεγαλύτερος φόρος, ο οποίος θα επηρεάσει επιπλέον τα συμβολαιογραφικά, δικηγορικά και άλλα έξοδα.
Πρόκειται για οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και όπου οι μεταβιβάσεις γίνονται βάσει συγκριτικών στοιχείων της εφορίας. Ο υπολογισμός των αντικειμενικών αξιών γης εκτός σχεδίου πόλεως γίνεται με βάση τις Αρχικές Βασικές Αξίες (ΑΒΑ) και τις Ειδικές Βασικές Αξίες (ΕΒΑ).
Στο πλαίσιο των αλλαγών σχεδιάζονται και μεταβολές στο έντυπο Ε9 ώστε να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία βάσει των οποίων η εφορία θα υπολογίζει τις αντικειμενικές αξίες.
Οικισμοί εκτός των αντικειμενικών αξιών υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και είναι χωριά ή κωμοπόλεις χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, όπως για παράδειγμα το Λεωνίδιο, τα Λαγκάδια και τα Τρόπαια Αρκαδίας ή στη Θεσσαλονίκη οι περιοχές Μάλγαρα, Κύμινα, Τριάδι Θέρμης, καθώς και παραθαλάσσιες περιοχές σε νησιά των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο. Με άλλα λόγια, υπάρχουν διάσπαρτοι τέτοιοι οικισμοί σε όλους σχεδόν τους νομούς της χώρας.
Η ένταξη των περιοχών αυτών στο σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών, βάζει τριπλή παγίδα φόρων σε όσους έχουν ακίνητα, ακόμα και αν πρόκειται για αγροτεμάχια. Το σύστημα των αντικειμενικών αξιών:
· Aυξάνει την αξία που υπολογίζει η εφορία και οδηγεί περισσότερους στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
· Eπιβαρύνει τις μεταβιβάσεις και συμπαρασύρει τέλη και φόρους επί ακινήτων.
· «Aνεβάζει» το τεκμήριο διαβίωσης και υποχρεώνει σε μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος όσους δηλώνουν λιγότερα από όσα θα προβλέπει η περιουσιακή τους κατάσταση.
Οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες εκεί όπου η «ψαλίδα» αγοραίων τιμών και αντικειμενικής αξίας παραμένει μεγάλη. Για παράδειγμα στη Μύκονο, για 2 στρέμματα κοντά στον οικισμό, η εφορία υπολογίζει τη φορολογητέα αξία στα 70.000 - 90.000 ευρώ, αν και οι τιμές ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Στην Τήνο, οικόπεδα 4 στρεμμάτων εκτός σχεδίου σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα πωλούνται από 100.000 έως 120.000 ευρώ, όμως η τιμή της εφορίας κυμαίνεται από 30 έως 70 χιλιάδες ευρώ.
Το υπουργείο πάντως έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό 2011 έσοδα 270 εκατ. ευρώ το 2011, 200 εκατ. ευρώ το 2012 και 100 εκατ. ευρώ το 2013.Πηγή www.express.gr