Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Κελεπούρι για τους ξένους τα εξοχικά στην Ελλάδα.



Κελεπούρι θεωρείται η Ελλάδα, τουλάχιστον στα χαρτιά, για να αγοράσει κάποιος γη και εξοχική κατοικία. Μάλιστα, στον διεθνή Τύπο δεν λείπουν δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη συγκυρία, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας στη χώρα, ως την καλύτερη ευκαιρία της τελευταίας δεκαετίας για να αγοράσει κάποιος τουριστική κατοικία σε δημοφιλείς για τους ξένους περιοχές. Ωστόσο, έλληνες ειδικοί που γνωρίζουν καλά τον χώρο της κτηματαγοράς υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική...
«Ναι, υπάρχει μείωση των τιμών 15%- 30% και όλοι πιστεύουν ότι θα έχουμε κι άλλη μείωση, αλλά το ενδιαφέρον των ξένων να επενδύσουν σε ακίνητα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υποτονικό», λέει ο σύμβουλος διαχείρισης ακινήτων Νίκος Γιαννουλέλης. «Οι ξένοι λαμβάνουν πολύ σoβαρά υπόψη αυτό που αποκαλούν Country Risk (ρίσκο της χώρας), αφού δεν ξέρουν αν την επόμενη χρονιά θα ισχύει για παράδειγμα το ίδιο φορολογικό καθεστώς, ποιες θα είναι οι συνθήκες διαβίωσης τα επόμενα χρόνια και αν θα έχουν κέρδος σε περίπτωση που πωλήσουν το ακίνητό τους».
Οπως επισημαίνει ο Νίκος Μανομενίδης, μέλος του Δ.Σ. στο Δίκτυο Μεσιτών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, «αν εξαιρέσει κανείς την Κρήτη όπου οι επενδύσεις φθάνουν περίπου το 20%, στη λοιπή χώρα το ενδιαφέρον και η κίνηση πέφτουν κάτω από 5%. Τα χρόνια πριν από την κρίση καλλιεργήθηκαν πολύ υψηλές προσδοκίες για κατασκευαστές και αγοραστές, με συνέπεια οι τιμές να εκτιναχθούν στα ύψη και να μην αντέχει πλέον το πορτοφόλι του κόσμου».
Ολοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους ξένους να αγοράσουν εξοχική κατοικία στην Ελλάδα.
Οι επενδυτές όμως κρατούν στάση αναμονής, δεν βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο της οικονομίας. Ετσι, τουλάχιστον προς το παρόν δεν υλοποιείται η πολυαναμενόμενη (μέχρι το 2009)... απόβαση στην Ελλάδα 50.000 Ευρωπαίων, κυρίως Αγγλων, Γερμανών και Σκανδιναβών για να αποκτήσουν τουριστικές κατοικίες.
Θα ήθελαν να είχαν σπίτι...
Οι ρώσοι επενδύτες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Χαλκιδική και την Κέρκυρα και οι πολύ πλούσιοι συμπατριώτες τους για τα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου, τη Μύκονο, την Πάρο και τη Σαντορίνη. Οι πλούσιοι Ρουμάνοι και Βούλγαροι προτιμούν τη Θεσπρωτία και τη Χαλκιδική. Οι Βρετανοί πάνε... παντού, αλλά κυρίως προτιμούν την Κέρκυρα, την Κεφαλο νιά, την Ιθάκη, την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Γερμανοί και Γάλλοι επιμένουν σταθερά για τις περιοχές της Νότιας Πελοποννήσου, ενώ Σκανδιναβοί και Ισραηλινοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Δωδεκάνησα.
Με αεροπλάνα και Ι.Χ. Οπως επισημαίνει ο κ. Μανομενίδης σε ευρωπαϊκή έρευνα προκύπτει ότι 13% των υποψήφιων αγοραστών δεύτερης κατοικίας δεν έχει πρόβλημα να μετακινείται με αεροσκάφος, ενώ το 87% είναι διατεθειμένο να διανύει με Ι.Χ. αυτοκίνητο έως και 1.500 χλμ. για να πηγαίνει στο εξοχικό του.
«Αυτό σημαίνει ότι περιοχές με αεροδρόμια όπου εκτελούνται όλο τον χρόνο φθηνές πτήσεις τσάρτερ είναι ο πρώτος προορισμός γι΄ αυτούς τους ανθρώπους (τέτοιες περιοχές θα μπορούσαν να είναι η Θεσσαλία λόγω του αεροδρομίου της Αγχιάλου, η Ρόδος, η Κως, η Καλαμάτα και η Κρήτη), ενώ η Βόρεια Ελλάδα είναι ιδανικός προορισμός για Αυστριακούς και Τσέχους που θα μετακινούνται με Ι.Χ. αυτοκίνητο» λέει.
Τεράστιο απόθεμα γης. Από τη μια, η οικονομική κρίση που πάγωσε τις προσδοκίες των αγοραστών και, από την άλλη, η τάση των επιχειρηματιών μέχρι το 2008 να αγοράζουν κάθε κομμάτι γης που έβρισκαν για να κατασκευάσουν σύνθετες τουριστικές κατοικίες (παραθεριστική κατοικία και ξενοδοχείο, όπως προβλεπόταν από το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό) έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο απόθεμα γης που παραμένει ανεκμετάλλευτο.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ιου, όπου όπως λέει ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσαίος, από τα 108 τ. χλμ. που είναι όλη η έκταση του νησιού, τα τελευταία χρόνια έχουν αγοραστεί περίπου 30 τ. χλμ.
Η πρόβλεψη για πώληση έως το 2014 περίπου 1 εκατ. παραθεριστικών κατοικιών ακούγεται πλέον σαν κακόγουστο αστείο. Από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ (Μάιος 2007) έκαναν λόγο για 1 εκατ. Ευρωπαίους που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τουριστική κατοικία στην Ελλάδα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολύ αυξημένες προσδοκίες στους επιχειρηματίες που ήλπιζαν σε τρελά κέρδη.
Οι διεθνείς κυνηγοί ευκαιριών δεν ήρθαν ακόμα
Ενδεικτικό του υποτονικού ενδιαφέροντος για αγορά εξοχικής κατοικίας από τους ξένους επενδυτές είναι το γεγονός, όπως λέει ο Νίκος Γιαννουλέλης, πως «στην Ελλάδα δεν έχουν φθάσει ακόμη οι διεθνείς κυνηγοί ευκαιριών, οι οποίοι κατά κύριο λόγο αναλαμβάνουν για λογαριασμό των πελατών τους να βρουν το καλύτερο ακίνητο στην καλύτερη τιμή». Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, δρα πολεοδόμο Σπύρο Τσαγκαράτο, «σε ακριβές περιοχές του Αιγαίου υπάρχουν ακίνητα που πωλούνται 3.500 ευρώ- 5.000 ευρώ/τ.μ., όταν πριν από 2 χρόνια τα ίδια ακίνητα τα πωλούσαν 6.000 ευρώ- 10.000 ευρώ/τ.μ.».
Οπως αναφέρει ο υπεύθυνος κτηματομεσιτικού γραφείου στην Πάρο Δημήτρης Μέξης, «στην πράξη φέτος υπήρξε αναστολή των αγορών. Εκεί, που στις 100 επισκέψεις για να δουν ένα ακίνητο στο νησί αγόραζαν οι 13, φέτος έπεσαν στους 3».
«Η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει από του χρόνου, αφού πλέον οι ξένοι επενδυτές αισθάνονται πιο ασφαλείς από ό,τι το 2008 όταν η κρίση είχε χτυπήσει τη δική τους πόρτα. Ενα σπίτι που το 2008 το πωλούσαν στην Πάρο 2.800 ευρώ- 3.000 ευρώ/τ.μ., μπορείς σήμερα να το βρεις 1.900 ευρώ- 3.000 ευρώ/τ.μ.». Ιδια κατάσταση επικρατεί και στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη Γιώργο Τσονά. «Η Ελλάδα είναι... οικόπεδο γωνία, όπου πολλοί θέλουν να αγοράσουν.
Οι τιμές ωστόσο παραμένουν εξωφρενικά υψηλές σε σχέση με το τι μπορεί κάποιος να αγοράσει σε άλλα τουριστικά μέρη του κόσμου», λέει.
Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής Γιάννης Ρεβύθης, που θεωρεί ότι «η αγορά θα αρχίσει να κινείται από τους ξένους αφού αυτοί παίρνουν πολύ πιο εύκολα δάνειο σε σχέση με τους Ελληνες, που βιώνουν την οικονομική κρίση και πλέον οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια τόσο εύκολα».
Ολοι συμφωνούν ότι, εκτός από τις υψηλές τιμές, το μη ξεκάθαρο καθεστώς για την τουριστική κατοικία (το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό έχει παγώσει) αλλά και η ελληνική νοοτροπία βοηθούν στο μπλοκάρισμα των επενδύσεων. «Για τους ξένους επενδυτές είναι αδιανόητο να αγοράζουν ένα σπίτι 500 τ.μ. για παράδειγμα, το οποίο στα χαρτιά φαίνεται 200 τ.μ.», επισημαίνει ο κ. Τσαγκαράτος. «Τους είναι αδιανόητο να πληρώνουν ένα ποσό, αλλά στα χαρτιά να φαίνεται άλλο επειδή ο κατασκευαστής θέλει να το κρύψει από την Εφορία».
Πηγή www,tanea.gr