Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Κάμψη πωλήσεων στην αγορά κατοικίας της Κύπρου τον Αύγουστο.



Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009 διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις κατοικιών στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ενισχύοντας έτσι τις ανησυχίες ότι η ανάκαμψη που σημείωσε η αγορά κατά το πρώτο το εξάμηνο του έτους ήταν παροδική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αρμόδιο τμήμα Γαιών και Ερευνών, ο αριθμός των συμβολαίων πώλησης κατοικιών που κατατέθηκαν στα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία τον Αύγουστο διαμορφώθηκε σε 554, έναντι των 797 που είχαν κατατεθεί τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους και των 642 του Αυγούστου του ίδιου έτους.
Εν ολίγοις, η πτώση των πωλήσεων τον φετινό Αύγουστο ήταν της τάξεως του 14,2% (16,2% τον Ιούλιο), δείγμα της κάμψης της αγοράς ακινήτων, ιδίως μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά κανόνα στην Κύπρο, ένα σημαντικό ποσοστό των πωλήσεων αφορά εξοχικές κατοικίες, των οποίων οι περισσότερες πωλήσεις γίνονται κατά τους θερινούς μήνες
Τη μεγαλύτερη πτώση με 43% κατέγραψε η Λάρνακα, ενώ ακολούθησε η Λευκωσία με πτώση 18%. Τέλος, στη Λεμεσό οι πωλήσεις υποχώρησαν μεν, αλλά με σαφώς μικρότερο ρυθμό μόλις 2%, ενώ και στην Πάφο η μείωση δεν ξεπέρασε το 1,6%.
Βέβαια, από τις αρχές του έτους και μέχρι και τον Αύγουστο, οι αγοραπωλησίες στο Nησί της Αφροδίτης έχουν αυξηθεί κατά 12% σε 5.759, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009, πλην όμως οι παράγοντες της αγοράς, όπως ο πρόεδρος της Παγκύπριας Eνωσης Μεσιτών κ. Σολομών Κουρουκλίδης, είναι απαισιόδοξοι.
Ο τελευταίος θεωρεί ότι η αύξηση των πωλήσεων είναι συμπτωματική, μια και αντικατοπτρίζει την πληθώρα προσφορών στην αγορά, που τόνωσαν τις πωλήσεις.
Σήμερα, που οι προσφορές έχουν περιοριστεί, οι πωλήσεις ακολουθούν την κατιούσα, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία Ιουλίου - Αυγούστου και αρκετοί εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες έως τα τέλη του χρόνου.
Aλλωστε, τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, ενώ και το κόστος ζωής αυξάνεται, με αποτέλεσμα το γενικότερο οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται να μην ευνοεί τις πωλήσεις ακινήτων.
Πηγή www.kathimerini.gr