Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για άδειες φωτοβολταϊκών ανεξαρτήτως της ισχύος.



OI ενδιαφερόμενοι για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις στη ΡΑΕ και στη ΔΕΗ για έργα ανεξαρτήτως ισχύος μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ (1630/11-10-2010) της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που προσδιορίζει την επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος και την κατανομή της στον χρόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τα όρια της απόφασης αυτής για κάθε κατηγορία αφορούν το σύνολο των έργων για τα οποία έχει υπογραφεί σύμβαση αγοροπωλησίας με τον αρμόδιο διαχειριστή. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής μετά τη συμπλήρωση του ορίου της κάθε κατηγορίας έχει τη δυνατότητα να εκδώσει απόφαση αναστολής της αδειοδοτικής διαδικασίας. Με την έκδοση απόφασης αναστέλλεται η υποβολή νέων αιτήσεων και η εξέταση των εκκρεμουσών αιτήσεων από ΡΑΕ και ΔΕΗ, αλλά συνεχίζεται η αδειοδοτική διαδικασία για όσους κατέχουν δεσμευτικούς όρους σύνδεσης από τη ΔΕΗ ή άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ.
Παρά τον μεγάλο έως τώρα αριθμό αιτήσεων στην κατηγορία των λοιπών εγκαταστάσεων, που μαζί με τις παλαιότερες εγκρίσεις ξεπερνούν κατά πολύ τα παραπάνω όρια, οι νέοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν βάσιμες ελπίδες να προλάβουν να αδειοδοτηθούν καθώς:
– Ο αριθμός των έως σήμερα έργων με συμβάσεις αγοραπωλησίας είναι σαφώς μικρότερος από τα παραπάνω όρια.
– Η πλειονότητα των αιτήσεων που προηγούνται δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε σύμβαση αγοραπωλησίας για διάφορους λόγους όπως:
• Τα έργα βρίσκονται σε κορεσμένο δίκτυο και δεν πρόκειται να πάρουν όρους σύνδεσης.
• Οι επενδυτές δεν έχουν χρήματα και αδυνατούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ για να υπογράψουν όρους σύνδεσης (προαπαιτούμενο για τη σύμβαση αγοραπωλησίας)
• Πολλοί επενδυτές δεν θα μπορούν ή δεν θα θέλουν να υποβάλουν την επιπλέον εγγύηση για την υπογραφή όρων σύνδεσης με τον αρμόδιο διαχειριστή όπως προβλέπεται στον νέο νόμο για τις ΑΠΕ.
– Οι επενδυτές που ξεκινούν σήμερα μπορεί να προλάβουν να πάρουν όρους σύνδεσης από τη ΔΕΗ ή άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, πριν από την ενδεχόμενη αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης, οπότε δεν θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν.
Πηγή: Express.gr