Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Νεόδμητα πενταετίας.



Στο εντυπωσιακό ποσοστό του 80% φτάνει η μείωση στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών μέσα σε μια πενταετία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν το Σάββατο οι κατασκευαστές κατά τη διάρκεια της 6ης συνεδρίασή τους στη Θεσσαλονίκη.
Οπως τόνισαν, ο κλάδος βρίσκεται στα όρια της διάλυσης με 120-150 χιλιάδες απούλητα σπίτια να απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι οποίες δεν προχωρούν στην ανέγερση νέων οικοδομών. Επίσης, επεσήμαναν ότι από το απόθεμα το 7% είναι εξοχικές κατοικίες.
Εκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεργία στον κλάδο καθώς, όπως υποστήριξαν, 400 χιλιάδες οικοδόμοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά ενώ άλλοι 600.000 από 160 συναφή επαγγέλματα είναι στο κόκκινο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΟΜΚΟΕΕ, οι εκδόσεις νέων αδειών στην Αττική έχουν υποχωρήσει κατά 27% φέτος, 20%-25% πανελλαδικά και 80% στην πενταετία.
Οσο για τη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν 25-30 χιλιάδες απούλητα και η οικοδομική δραστηριότητα έχει πέσει 70% από το 2005.
Οι κατασκευαστές τόνισαν ότι δεν μπορούν να κτίσουν νέα σπίτια διότι έχουν 5 έως 7 νέα ακίνητα απούλητα ενώ δεν μπορούν, υποστήριξαν, να μειώσουν τις τιμές διότι ειδικά στην περιφέρεια πωλούν κάτω του κόστους.
Τέλος, ζήτησαν κατάργηση του πόθεν έσχες που έχει επιβληθεί από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο πρώτης κατοικίας και τόνισαν ότι πρέπει να δοθεί 4μηνη παράταση στη διαδικασία για τους ημιυπαίθριους διότι ουσιαστικά ξεκίνησε από τον Αύγουστο και έχουν δηλωθεί μόλις 90.000 περιπτώσεις.
Πηγή www.ered.gr