Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Καταργείται το ισχύον σύστημα αντικειμενικών αξιών.



Στην κατάργηση του ισχύοντος συστήματος αντικειμενικών αξιών και στη θέσπιση ενός άλλου το οποίο θα είναι αυτοματοποιημένο και θα ακολουθεί τις αγοραίες τιμές, προχωρά μέσα στο 2011 η κυβέρνηση. Στην ουσία οι αντικειμενικές αξίες δεν θα είναι στατικές αλλά θα αυξάνονται όσο αυξάνονται και οι εμπορικές, ειδικά σε περιοχές με μεγάλη ανάπτυξη όπως οι περιοχές πέριξ της Αττικής οδού, κοντά στο μετρό, σε μεγάλα έργα όπως η Εγνατία κ.λπ. Θα ονομάζονται δε "στατιστικές αγοραίες αξίες ακινήτων".
Παράλληλα, το σύστημα των αντικειμενικών αξιών επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα ώστε να πιάσει ακόμη και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, με προφανή στόχο τα πανάκριβα σπίτια σε ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές και νησιά της χώρας.
Σε αρκετές περιοχές της επικράτειας, επίσης ενώ βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης, δεν διαθέτουν αντικειμενικές αξίες και οι εφορίες υπολογίζουν τον φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών ή γονικών παροχών βάσει των τιμών που έχουν προκύψει από συγκριτικά στοιχεία, δηλαδή από προηγούμενες αγοραπωλησίες ακινήτων. Ένα σύστημα στρεβλό που οδηγεί σε μεγάλη φοροδιαφυγή.
Μέχρι το τέλος του έτους θα ανακοινωθούν και οι νέες αντικειμενικές αξίες και συντελεστές εμπορικότητας που θα ισχύσουν από την 1/1/2011 και που εκτιμάται να είναι αυξημένες κατά 30%-50% ανάλογα με την περιοχή και με την ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών - εμπορικών. Υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν βγει στους δρόμους και καταγράφουν τιμές ώστε να είναι έτοιμοι να καταθέσουν τις εκθέσεις τους και να γίνει πιο σωστή αναπροσαρμογή.
Αλλωστε, παράγοντες της αγοράς έχουν ζητήσει ακόμη και γενναίες μειώσεις, πάνω από 50%, των αξιών σε περιοχές που έχουν υποβαθμιστεί και έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι εμπορικές τιμές να είναι μικρότερες από τις τιμές ζώνης. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επέλεξε ένα πιο ήπιο σενάριο με την αναπροσαρμογή να γίνεται σε τρεις δόσεις μέχρι το 2013.
Πηγή www.ered.gr