Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Αντικειμενικές αξίες για 5.000 οικισμούς.



Στην «τσιμπίδα» του νέου φόρου αναμένεται να «πιαστούν» βίλες και πανάκριβες κατοικίες που έχουν κατασκευα-στεί σε νησιά και τουριστικές περιοχές στις οποίες δεν ισχύουν σήμε-ρα αντικειμενικές αξίες.
Αντικειμενικές αξίες αποκτούν για πρώτη φορά τα ακίνητα 5.000 οικισμών σε 20 νομούς της χώρας.
Οι περισσότεροι από τους οικισμούς βρίσκονται στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη εμπορική και τουριστική κίνηση, εξέλιξη που έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις αγοραίες αξίες των ακινήτων.
Οι νέες τιμές θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και αναμένεται να εκτινάξουν στα ύψη ακόμη και κατά 100% τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων που βρίσκονται στους συγκεκριμένους οικισμούς. Σήμερα οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για τη φορολόγηση των ακινήτων είναι πολύ χαμηλές, με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα.
Με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων στους 5.000 οικισμούς, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εισπράξει περισσότερους φόρους από τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) αλλά και από το νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Αύξηση φόρων
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2011 οι φόροι στην περιουσία προβλέπεται να είναι αυξημένοι κατά 41,9% σε σχέση με φέτος και να ανέλθουν στα 965 εκατ. ευρώ, από 660 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος.
Στην «τσιμπίδα» του νέου φόρου αναμένεται να «πιαστούν» βίλες και πανάκριβες κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί σε νησιά και τουριστικές περιοχές, στις οποίες δεν ισχύουν σήμερα αντικειμενικές αξίες.
«Δεν μπορεί μια ακριβή κατοικία 200 ? 300 τ.μ. με πισίνα σε ένα νησί να μην πληρώνει φόρο ακίνητης περιουσίας, επειδή δεν ισχύουν οι αντικειμενικές τιμές και η φορολογητέα αξία της είναι μικρή», σημειώνει χαρακτηριστικά ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.Οι αρμόδιες επιτροπές που έχουν συσταθεί στο υπουργείο για την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος κάνουν «αγώνα δρόμου» για να έχουν έτοιμες τις τιμές στους 5.000 οικισμούς μέχρι το τέλος του έτους. Οι αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Επιτροπές
Παράλληλα, οι επιτροπές έχουν ξεκινήσει την προεργασία για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης για τα εντός σχεδίου ακίνητα με την καταγραφή των εμπορικών τιμών. Ο όγκος δουλειάς είναι τεράστιος, και είναι πολύ πιθανόν οι επιτροπές να μην προλάβουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να έχουν έτοιμους του χάρτες με τις νέες τιμές ζώνης σε όλους τους νομούς της χώρας. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να γίνουν σταδιακά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 Προτεραιότητα δίνεται στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, από όπου το Δημόσιο εισπράττει τα περισσότερα έσοδα από φόρους μεταβίβασης και φόρο ακίνητης περιουσίας.
Το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να προχωρήσει σε ήπια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των αγοραίων τιμών για να μην προκαλέσει ισχυρό σοκ στην αγορά, η οποία πλήττεται από την κρίση. Έτσι, ενώ αρχικά σχεδίαζε η αναπροσαρμογή να γίνει μέσα σε μια διετία 2011-2012, τελικά θα γίνει σε βάθος τριετίας 2011-2013, ενώ στόχος είναι να εισπραχθούν συνολικά 570 εκατ. ευρώ.Η πρώτη δόση της αύξησης των τιμών ζώνης των ακινήτων κατά 20% - 30% μεσοσταθμικά έρχεται το 2011 και το οικονομικό επιτελείο αναμένει 270 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει αυξήσεις δύο «ταχυτήτων». Οι αυξήσεις θα είναι μικρές στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες δεν απέχουν πολύ από τις αγοραίες τιμές, αλλά σημαντικά μεγάλες εκεί όπου η «ψαλίδα» έχει ανοίξει πολύ.Σε κάθε περίπτωση πάντως το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει το κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ των αντικειμενικών και των αγοραίων τιμών για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις και η μεγάλη φοροδιαφυγή στην αγορά των ακινήτων.
Η σύγκριση μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών κατά περιοχή δείχνει σημαντικές αποκλίσεις που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 200%.
Ντόμινο αυξήσεων
Η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Ειδικότερα η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών θα επιβαρύνει μεταξύ άλλων:
1. Τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ, όριο το οποίο δεν αναμένεται να αναπροσαρμοστεί μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών καθώς θεωρείται υψηλό.
2. Τους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα συνοδευτεί με αύξηση των αφορολογήτων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο. Μετά το αφορολόγητο επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 10%.
3. Τα συμβόλαια και μετεγγραφές. Με την αύξηση των αντικειμενικών αυξάνονται και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο.
4. Τον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.
5. Τα τεκμήρια για κατοικίες. Με βάση τις νέες αυξημένες τιμές ζώνης θα προσδιοριστούν τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες (κύρια, δευτερεύουσα, εξοχική).
6. Το φόρο από ενοίκια και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ.
Πηγή imerisia.gr