Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Με ΚΕΝΑΚ οι οικοδομικές άδειες.



Από 1ης Οκτωβρίου τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) για την έκδοση οικοδομικών αδειών ενώ από τις 9 Ιανουαρίου του 2011 για κάθε πώληση ή μίσθωση ακινήτου θα απαιτείται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε κτίρια νέα ή υφιστάμενα που ανακαινίζονται ριζικά, άνω των πενήντα (50) τ.μ., είναι υποχρεωτική από την 1η Οκτωβρίου 2010, η υποβολή στις πολεοδομικές υπηρεσίες της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου.
Τα κτήρια πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης ώστε να εντάσσονται τουλάχιστον στην Β' ενεργειακή κατηγορία και μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές που εντάσσονται σε σχετικό Μητρώο.
Για την εκπόνηση της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης και την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης απαιτείται η χρήση λογισμικού, καθώς επίσης και Τεχνικών Οδηγιών του ΤΕΕ, που διατίθενται ήδη ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ.
Σύντομα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ παράδειγμα Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης με σχετικές οδηγίες για την εκπόνησή της, καθώς και οδηγίες ελέγχου προς τις πολεοδομικές υπηρεσίες.
Το κόστος έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στο 5ο RED Business Forum διαμορφώνεται ως εξής:
Για κατοικίες
Για κτίρια πολλών ιδιοκτησιών, όταν η επιθεώρηση αφορά στο σύνολο του κτιρίου η αμοιβή καθορίζεται σε ένα 1 ευρώ ανά τ.μ. επιφανείας με ελάχιστη τα €200.
Για κτίρια πολλών ιδιοκτησιών, όταν η επιθεώρηση αφορά σε τμήμα κτιρίου (ξεχωριστή ιδιοκτησία), €2 ανά τ.μ. με ελάχιστη τα €150.
Για μονοκατοικίες €1,5 ανά τ.μ. με ελάχιστη τα €200.
Για κτίρια ή τμήματα κτιρίων όλων των χρήσεων εκτός κατοικίας
Έως 1.000 τ.μ., η αμοιβή καθορίζεται σε €2,5 ανά τ.μ. με ελάχιστη τα €300.
Άνω των 1.000 τ.μ., €2,5 ανά τ.μ. για τα πρώτα 1.000 τ.μ. και €1,5 ανά τ.μ. για τα υπολειπόμενα τετρ. μέτρα.
Όλες οι παραπάνω αμοιβές επιβαρύνονται με ΦΠΑ (23%).
Πηγή www.ered.gr