Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Τραγέλαφος με τις νέες αντικειμενικές αξίες στη Θεσσαλονίκη.



Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να δρομολογεί τσουχτερές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ωστόσο οι ευτράπελες καταστάσεις που καταγράφονται στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, όπου σε διάφορα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος οι αντικειμενικές αξίες είναι αρκετά υψηλότερες από τις αγοραίες, ή και αντίστροφα, καταδεικνύουν ότι, όχι μόνο δεν θα υπάρξει εξισορρόπηση μεταξύ των δύο τιμών, αλλά, αντίθετα, θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα.
Όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων, αποτέλεσμα των αυξήσεων είναι αγοραστές και πωλητές ακινήτων να πληρώνουν υψηλότερους φόρους, που ανέρχονται ακόμη και σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, οι οποίοι όμως δεν ανταποκρίνονται στο ύψος της ακίνητης περιουσίας τους. Χαρακτηριστικά, μπορεί να αναφερθεί ότι υπερτιμημένο είναι μεγάλο τμήμα του Β΄ δημοτικού διαμερίσματος της Θεσσαλονίκης (Ξηροκρήνη), πως παράδοξα εντοπίζονται και στο Γ΄ δημοτικό διαμέρισμα (Άνω Πόλη), ενώ υψηλότερες αντικειμενικές αξίες από τις ήδη ακριβές αγοραίες τιμές καταγράφονται και σε σημεία του δήμου Καλαμαριάς.
Παράδειγμα αποτελεί η οδός Μοναστηρίου, στη συμβολή με την οδό Κωλέττη. Εκεί οι αντικειμενικές αξίες ανέρχονται σε 2.050 ευρώ/τ.μ., ωστόσο τα καινούργια διαμερίσματα πωλούνται από 1.300 έως 1.700 ευρώ/τ.μ.
Στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης καταγράφονται αντικειμενικές τιμές από 1.300 έως 4.600 ευρώ. Οι πραγματικές τιμές όμως διαμορφώνονται από 2.000 έως 6.000 ευρώ, στη δε παλιά παραλία φτάνουν και τις 14.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, στο Κορδελιό, με αντικειμενικές αξίες από 650 έως 1.100 ευρώ, οι αγοραίες τιμές διαμορφώνονται από 27 έως και 69% υψηλότερα, μεταξύ 1.100 και 1.400 ευρώ.
Δεν σταματούν οι τραγελαφικές καταστάσεις
Αυξημένες αντικειμενικές αξίες καταγράφονται και στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, όπου η ηχορύπανση ρίχνει κατά πολύ τις εμπορικές τιμές των μεταχειρισμένων διαμερισμάτων.
Αντικειμενικές τιμές που κυμαίνονται από 2.100 έως 3.300 ευρώ/τ.μ. έχουν καθοριστεί για τη Νέα Κρήνη, ωστόσο πολύ δύσκολα θα πωληθεί νεόδμητο διαμέρισμα ακριβότερα από 3.000 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Κηφισιά, με τις αντικειμενικές να οριοθετούνται στα 2.500 ευρώ/τ.μ., όταν τα διαμερίσματα δεν πωλούνται υψηλότερα από 2.300 ευρώ/τ.μ.
Οι αντικειμενικές αξίες στην αρχή της οδού Ολυμπιάδος έχουν οριστεί στα 1.750 ευρώ/τ.μ., αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των διαμερισμάτων πωλείται μεταξύ 1.500-1.700 ευρώ/τ.μ.
Διαφορετική είναι η εικόνα στο Ωραιόκαστρο, με τις αντικειμενικές αξίες να διαμορφώνονται, σύμφωνα με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, από 1.100 έως 1.150 ευρώ και τις αγοραίες να κυμαίνονται από 1.000 έως 2.000 ευρώ. Στη Θέρμη, οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται από 1.150 έως 1.500 ευρώ, ενώ οι αγοραίες από 1.500 έως 2.000/τ.μ. Στην Περαία και στον Τρίλοφο οι αντικειμενικές αξίες ξεκινούν από 950 ευρώ και φτάνουν στα 1.150 ευρώ/τ.μ., ενώ οι αγοραίες από 1.300 έως 1.800 ευρώ. Στη Μηχανιώνα οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται από 950 έως 1.100, ενώ οι αγοραίες από 1.400 έως 1.800 ευρώ.
Απαιτείται εξορθολογισμός…
“Πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός των τιμών σε περιοχές που είναι ήδη υπερτιμημένες. Αντ’ αυτού, θα έχουμε νέες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, την ώρα που οι εμπορικές, σε κάποιες περιοχές, είναι πολύ χαμηλότερες”, σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Μιχάλης Αναγνώστου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πώλησης επαγγελματικού ακινήτου αντί του ποσού των 350.000 ευρώ, με αντικειμενική αξία περί τις 530.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγαλύτερη ψαλίδα μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών καταγράφεται στα βιοτεχνικά, τα επαγγελματικά ακίνητα, τα υπόγεια και τα ημιυπόγεια, που, αν και διαθέτουν υψηλές αντικειμενικές αξίες, έχουν μηδαμινή ζήτηση. Είναι ενδεικτικό ότι σε περιοχές όπως η Βαλαωρίτου και η Λέοντος Σοφού καταγράφονται αυξημένες αντικειμενικές αξίες έναντι των αγοραίων ακόμη και κατά 30%. “Δυστυχώς, η πολιτεία δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει σωστή αξιολόγηση. Ο χάρτης της αγοράς έχει αλλάξει. Μερικές περιοχές που παλαιότερα ήταν ιδιαίτερα εμπορικές τώρα πνέουν τα λοίσθια, ωστόσο οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές αυξάνονται αντί να μειώνονται”, λέει ο κ. Αναγνώστου.
Ναι μεν αλλά…
“Το σύστημα των αντικειμενικών αξιών είναι καλό, ωστόσο η οικοδομή, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας, έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας. Κατά συνέπεια, οποιοσδήποτε αυξημένος φόρος επιδεινώνει την κατάσταση”, σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τάσος Κονακλίδης, υπογραμμίζοντας ότι οι αντικειμενικές τιμές θα πρέπει να εξομοιωθούν με τις πραγματικές, με βασική όμως προϋπόθεση την ύπαρξη διαφορετικών συντελεστών. “Υπάρχουν περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες είναι στο μισό των αγοραίων. Πρόκειται κυρίως για περιοχές που φάνηκε ότι θα αναπτύσσονταν, ωστόσο οι τιμές τους… κόλλησαν”, εξηγεί ο κ. Κονακλίδης.
Δημιουργία επιτροπών
Στο μεταξύ, στις κατά τόπους εφορίες αναμένεται να δημιουργηθούν επιτροπές στις οποίες θα μετέχουν εκπρόσωποι εφοριακών αλλά και των τεχνικών επιμελητηρίων της χώρας προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις επικείμενες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΦΟΒΕ Ιωάννης Τύρης “οι επιτροπές θα πρέπει να αρχίσουν να συνεδριάζουν από την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο επί του παρόντος δεν έχουν λάβει κάποια σχετική εγκύκλιο”. Στις επιτροπές έχουν ζητήσει να συμπεριληφθούν και οι μεσίτες, οι οποίοι όμως επανειλημμένα εξαιρούνται, με αποτέλεσμα να δηλώνουν την αντίθεσή τους για την ύπαρξη των εν λόγω επιτροπών, καθώς, όπως λένε, απαρτίζονται από άτομα που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά.
Πρόσκαιρη ανάσα
Για πρόσκαιρη αλλά περιορισμένη… ανάσα στην αγορά ακινήτων κάνουν λόγο εκπρόσωποι της κτηματαγοράς, αναφερόμενοι στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, που είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2011. Όπως εκτιμούν, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών μετατίθεται κατά ένα εξάμηνο εξαιτίας της καθίζησης της αγοράς αλλά και λόγω των καθυστερήσεων στη συγκρότηση των επιτροπών που προσδιορίζουν τις νέες τιμές. “Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν μεταβιβάσεις ακινήτων με τις ισχύουσες σήμερα τιμές και τους πρώτους μήνες του 2011, γλιτώνοντας παράλληλα νέες επιβαρύνσεις σε σειρά φόρων και τελών που προσδιορίζονται σε συνάρτηση με τις αντικειμενικές αξίες”, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, υπογραμμίζοντας πάντως ότι ούτως ή άλλως οι εν δυνάμει αγοραστές είναι εκ των πραγμάτων “μαγκωμένοι” λόγω της οικονομικής κρίσης. Κατά συνέπεια, δεν αναμένεται σημαντική κινητικότητα στην αγορά.
Πηγή www.makthes.gr