Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Η οικοδομή σε βαθιά ύφεση.



Αδυναμία δανεισμού και υψηλές τιμές πλήττουν τη ζήτηση περιορίζοντας τις νέες ανεγέρσεις.
Σε πρωτόγνωρα «βάθη» υποχωρεί σε μηνιαία βάση η οικοδομική δραστηριότητα, οδηγώντας σε μαρασμό έναν από τους πλέον παραδοσιακούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.
Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την όλο και δυσκολότερη πρόσβαση των πολιτών σε τραπεζική χρηματοδότηση, έχουν περιορίσει δραματικά τη ζήτηση κατοικιών, με το φαινόμενο να είναι εντονότερο στις νεόδμητες κατοικίες, που είναι και ακριβότερες.
Τη στιγμή λοιπόν που το κλίμα στην αγορά είναι τέτοιο σήμερα, ώστε να υπάρχουν κατασκευαστές που προτιμούν να μην πωλήσουν καν τις ολοκληρωμένες κατοικίες τους, παρά να τις διαθέσουν με σαφώς μεγαλύτερες εκπτώσεις από τις προσφερόμενες, θα ήταν δύσκολο να ανεγείρονται νέες κατοικίες. Το «πάγωμα» αντικατοπτρίζεται όλο και εμφανέστερα στα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου, η πτώση του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας άγγιξε το 29,1% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2009. Οσον αφορά τα στοιχεία που προκύπτουν κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, η υποχώρηση με βάση τον όγκο αγγίζει το 24,8%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις 13 περιφέρειες της χώρας παρατηρείται μείωση του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται στην Αττική με -35,6%. Ακολουθούν η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας με πτώση κατά 33% και αυτή της Θεσσαλίας με -24,5%.
Το μέγεθος της μείωσης καθίσταται ακόμα πιο ξεκάθαρο αν υπολογίσει κανείς ότι και το 2009 ήταν έτος ύφεσης για την αγορά κατοικίας και βέβαια και τότε η οικοδομική δραστηριότητα υποχωρούσε με διψήφια ποσοστά έναντι του 2008. Είναι λοιπόν προφανές πως οι κατασκευαστές αντιδρούν στην κρίση, μέσω του κατακόρυφου περιορισμού των επενδύσεών τους, ιδίως από τη στιγμή που το απόθεμα των απούλητων κατοικιών εξακολουθεί να είναι μεγάλο, καθώς υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 150.000 κατοικίες.
Πηγή www.kathimerini.gr