ΤΑΙΠΕΔ, Invest in Greece, Γενική γραμματεία αποκρατικοποιήσεων, Κτηματική εταιρεία Δημοσίου… Οι παραπάνω φορείς αποτελούν μερικούς μόνο από τους κρίκους της μεγάλης αλυσίδας της αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων, εγχείρημα που, εν πολλοίς, φαίνεται ότι βρίσκεται σε ναρκοθετημένο μονοπάτι. Και όλα αυτά τη στιγμή που χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, όπως η Γεωργία ή η Πολωνία, καταφέρνουν να προσελκύουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, διαθέτοντας προς αποκρατικοποίηση πρώτης κατηγορίας ακίνητα.
«Invest in Georgia»
Ενόσω στην Ελλάδα η αξιοποίηση των κρατικών «φιλέτων» βρίσκεται στις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας και του πολυδαίδαλου θεσμικού καθεστώτος, η Γεωργία -που το 2009 βρισκόταν στα πρόθυρα πραξικοπήματος- έχει μετατραπεί σε υπολογίσιμη δύναμη στο διεθνές real estate.
Ο κρατικός οργανισμός invest in Georgia -σε αντίθεση με την Ελλάδα- παρουσιάζει στα διεθνή fora αποκρυσταλλωμένες επενδυτικές προτάσεις αξιοποίησης ξενοδοχειακών μονάδων, κρατικών ακινήτων και αγροτικών εκτάσεων. Μάλιστα, ο διαδικτυακός τόπος του invest in Georgia ενημερώνεται άμεσα όταν για κάποιο από τα προς πώληση ακίνητα έχει βρεθεί αγοραστής.
Και τη στιγμή που οι δύο τελευταίοι όροφοι του... προς πώληση υπουργείου Εμπορίου είναι αυθαίρετοι, η πρώην σοβιετική χώρα έχει δημιουργήσει πλήρη «ταυτότητα» για ορισμένα από τα projects-σηματωρούς της, για τα οποία αναζητά κεφάλαια.
Στο πλαίσιο αυτό, η Γεωργία καλεί τους επενδυτές να τοποθετηθούν στην κατασκευή τεσσάρων ξενοδοχειακών μονάδων τριών έως πέντε αστέρων με στόχο επισκέπτες όλων των εισοδηματικών κατηγοριών στην ελεύθερη τουριστική ζώνη της περιοχής Ανάκλια.
Κι ενώ η Ελλάδα πουλάει «ήλιο και θάλασσα», στη Γεωργία οι επενδυτές γνωρίζουν επακριβώς τον αριθμό των οικοδομήσιμων τετραγωνικών μέτρων, αλλά και το συνολικό κόστος της επένδυσης. Μάλιστα, το γεωργιανό Δημόσιο υπολογίζει το κόστος κατασκευής ανά δωμάτιο, το εργατικό κόστος και κατηγοριοποιεί τον προϋπολογισμό βάσει των απαιτούμενων εργασιών (π.χ. αρχιτεκτονικός σχεδιασμός).
Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση είναι το πρώην υπουργείο Οικονομικών της Γεωργίας, για το οποίο ο επενδυτής γνωρίζει τι είδους χρήσεις μπορεί να αποκτήσει το μεγαλύτερο κτήριο του Τμπιλίσι και ποια είναι η τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο επαγγελματικής ή γραφειακής επιφάνειας.
Σε συνέχεια του πρόσφατου επιτυχημένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η Γεωργία έχει βγάλει στη διεθνή αγορά 20 ακίνητα-«φιλέτα» (τουριστικά θέρετρα, εμπορικές αναπτύξεις), τα οποία διαθέτουν πλήρη επενδυτική ταυτότητα.
Αντίστοιχη με της Γεωργίας εικόνα παρουσιάζει το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων στην Πολωνία, κεντρίζοντας το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ασάφεια
Την ίδια στιγμή, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων σχεδιάζει εντός των προσεχών εβδομάδων να βάλει «πωλητήριο» στο κτήριο του πρώην διεθνούς κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC), στην έκταση 1.500 στρεμμάτων στην Αφάντου Ρόδου και σε έκταση 500 στρεμμάτων στην Κέρκυρα.
Με εξαίρεση το IBC, οι επενδυτές διαθέτουν «μαύρα μεσάνυχτα» για τα ακίνητα-«φιλέτα» σε Ρόδο και Κέρκυρα, των οποίων αγνοείται το επενδυτικό κόστος, ο συντελεστής δόμησης και τι περιλαμβάνει το σχέδιο αξιοποίησης του Δημοσίου...
Ανάλογη είναι η κατάσταση στη συντριπτική πλειονότητα των κρατικών ακινήτων, γεγονός που συρρικνώνει τις προσδοκίες για άντληση σημαντικών εσόδων από την αξιοποίησή τους...
Πηγή:www.capital.gr